Белгийски художник ще рисува върху стена на столична улица


Белгийски художник ще рисува върху стена на столична улица
Снимка: Sam Cornette

Белгийският художник Хайс Ванхее започва мащабна работа по изрисуването на стенопис на стена на ул. "Хан Аспарух' 23 (точно на една пресечка от пешеходната част на Витошка) на 18.07. (понеделник), а откриването на завършеното произведение ще се случи на 22.07. (петък) от 18:00 часа.

Хейс Ванхее е илюстратор, който още в юношеските си години се запалва по уличното изкуство. Сега той е популярен артист от стрийт арт сцената в Европа, който със своите интересни герои развива цели истории на стени от градското пространство, хартия, платно и дигитално.

Главна роля в композициите на автора намират хора с глави на птици. Търсенето на свободата, изобразена метафорично чрез птицата, приема форма на основна нишка в творчеството му, както и балансът между природата и човека. Неговите детайлни илюстрации въвличат зрителя в изследване на комично-меланхоличните сюжети, които представят птиците с човешки тела и без крила в ежедневни ситуации на фона на дистопична природна картина. Този визуален език се превръща в разпознаваем стил в черно и бяло, който говори за сериозните теми, които хората, ангажирани от „важните“ дела в ежедневието си, неглижират и оставят на заден план.

Често пъти Хейс изобразява персонажите в ситуации, които поставят под въпрос същността ни като хора и това как непрекъснато се отдалечаваме от своята истинска природа, отвлечени от злободневни задачи и рутина. Въпреки това продължаваме да мечтаем и мислим за свободата, иронично представена чрез птицата без крила в човешка форма в неговите картини.

Хайс Ванхее идва по покана на Фондация "Вижънъри" и като част от арт програмата на Дни на Белгия в България 2022.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама