"Бяла хризантема" - трогателна история от Южна Корея


"Бяла хризантема" - трогателна история от Южна Корея
Снимка: Издателска къща "Хермес"

"Бяла хризантема" от Мери Лин Брахт е трогателна история, която остава с читателя дълго след последната страница. Прекрасен избор за почитателите на "Ловецът на хвърчила" и "Мемоарите на една гейша".

За книгата

Корея, 1943 г.

Хана е прекарала целия си живот под японска окупация. Като хеньо – жена водолаз, тя се радва на независимост, която е непозната за повечето корейци. Докато един ден, в опит да предпази по-малката си сестра от японски войници, Хана заема мястото й като тяхна пленница. Те я транспортират до Манджурия, където е принудена да работи в един от бордеите на японската армия.

Южна Корея, 2011 г.

Еми е прекарала последните 60 години в неуспешни опити да забрави саможертвата на сестра си. Вече е време да се изправи срещу миналото си, за да живее спокойно в настоящето. Тя оцелява след загубата на цялото си семейство, преживява един насилствен брак и единствено децата ѝ придават смисъл на живота. Ще успее ли накрая да превъзмогне болезнените последици от войната, за да получи прошка?

За авторката

Мери Лин Брахт е американска писателка с корейски корени, която живее в Лондон през последните десет години. Израснала е в голяма южнокорейска имигрантска общност в малко градче в Централен Тексас, в близост до военна база. Започва да се обучава за пилот на бойни самолети, но още през първата си година открива, че „не иска да убива хора, а да ги изучава“, и записва курс по антропология. През 2015 г. завършва „Креативно писане“.

Трудностите, през които са минали майка ѝ и многото други жени като нея след края на войната в Корея, имат голямо въздействие върху авторката и водят до написването на "Бяла хризантема".

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама