Благовещение 2023: Какво е посланието на архангел Гавраил към Богородица?


Благовещение 2023: Какво е посланието на архангел Гавраил към Богородица?
Снимка: Getty Images

Благовещение е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, Иисус Христос.

Небесният пратеник св. Архангел Гавриил се явил пред лицето ѝ с възторжен поздрав: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе!" (Лука. 1:28) Смирена и смутена от необичайната похвала, св. Дева недоумявала - какъв ли е този поздрав. Тогава Ангелът ѝ отговорил с думите на св. пророк Исаия: "Ето, ти ще заченеш в утробата, ще родиш Син и ще Го наречеш с името Иисус". Ново, още по-силно недоумение обхванало чистата Дева: "Как ще бъде това, когато аз мъж не познавам?" Ангелът отново ѝ възвестил силата Божия: "Дух Свети ще слезе върху ти, и силата на Всевишния ще те осени; затова и Светото, Което ще се роди от тебе, ще се нарече Син Божи".

Св. Дух ще извърши особено предочистващо от първородния грях действие, та Мариината утроба да зачене и роди Младенеца безгрешен в Неговата човешка природа. "Ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти", отвърнала св. Дева в смирение и готовност да изпълни и послужи всепредано на волята Божия.

Това събитие поставило началото на нашето спасение. Нарекли го "Зачатие на Христа", "Благовещение за Христа", "Начало на изкуплението", "Благовещение на Ангела към Мария", а през VІІ в. се утвърдило наименованието „Благовещение на пресвета Богородица" в числото на великите празници на Христовата Църква. (bg-patriarshia.bg)

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама