Бразилци рисуват стенопис с български шевици в центъра на София (СНИМКИ)


Бразилци рисуват стенопис с български шевици в центъра на София (СНИМКИ)
Снимка: ПР

Стена на жилищна сграда в центъра на София ще бъде изрисувана с мотиви от българската шевица. Стенописът е дело на визуалните артисти Аcidum Project от Бразилия, които са тук до 7 юли. Произведението им ще бъде на жилищна сграда на ул. Ген. Гурко № 68, съобщават организаторите.

Аcidum са в България по покана на посолството на Федеративна република Бразилия, за да изпълнят стенописа и да участват в поредица творчески инициативи, организирани съвместно с фондация "Visionary", уточняват организаторите.

"Стенописът, част от художествената серия "Пътеводители“, вплита разнообразието от цветове, светлина и топлина на бразилската култура. Същевременно, авторите, търсейки вдъхновение в местния фолклор и графични кодове, специално за проекта си в България включват избрани мотиви от българската шевица“, разказват те.

Допълват, че творбата изобразява силна личност, която носи мистерията на природата, пламъка, осветяващ пътя към мъдростта и погледа отвъд общоприетото. "Замисълът на артистите е чрез произведението да отправят покана към всеки зрител за откриване на нови значения, диалози и истории, базирани на индивидуален опит, и да повдигнат важни житейски въпроси, като помогнат за разпознаването на универсалността на човешката душа“, разказват организаторите.

Аcidum стартират своята художествена професионална дейност през 2006 г., като колаборации между различни бразилски визуални артисти и Робезио - основоположник на проекта. Днес зад това име стоят Робезио Маркс и Терезадекинта, които използват цветовете в многоаспектна палитра, за да изразяват идеите си, изграждайки разпознаваем стил. За творческия си път споделят, че тяхната работа е свързана както с оживените места, така и със сивата и стерилна градска среда чрез намерението да създават микровселени от триединството "творба – пространство – зрител". В творческия им репертоар до момента се включват загадъчни същества, персонажи от градски и фолклорни легенди и импровизации в хода на самата работа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама