Броим врабчетата в България на 22 април


Броим врабчетата в България на 22 април
Снимка: БДЗП

Тази събота (22 април) за седма поредна година ще се проведе кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) "Ние броим врабчетата". В нея може да се включи всеки, като отдели само 10 минути между 9:00 и 12:00 часа и запише броя и вида на наблюдаваните врабчета на сайта: vrabcheta.bg.

Мисията на кампанията е да оцени състоянието на трите най-често срещани вида врабчета – домашно, полско и испанско. Броенето ще помогне да се установят численостите, в които се срещат тези градски птици, местата за живот, които предпочитат и кой вид врабче преобладава у нас. Кампанията се провежда ежегодно, за да се установи каква е трайната тенденция в популациите им и причините за тези тенденции.

Миналата година стотици доброволци от цялата страна преброиха 5204 врабчета. БДЗП приканва всеки да се включи в инициативата и тази година, като цялата информация за лесното разпознаване на видовете врабчета и за участието в преброяването е на сайта vrabcheta.bg, както и във Facebook събитието.

През 2022 г. БДЗП представи резултатите от 19-годишно проучване на широкоразпространените видове птици в България. Домашното врабче отново е в категорията на намаляващите видове с 51% спад в популацията от началото на отчитането през 2005 г. досега.

Врабчето живее близо до човека повече от 10 000 години. За много от нас то е първата птица, която опознаваме и обикваме и ни помага да се свържем с природата и дивия свят. В България се срещат пет вида врабчета. Най-разпространеното и най-добре познатото в нашето ежедневие е домашното врабче. По селата и сред природата се срещат полското врабче, скалното, испанското и италианското.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама