Будистки закони, които ще ви направят много по-щастливи


Будистки закони, които ще ви направят много по-щастливи
Снимка: iStock/Guliver

Не е нужно да практикувате йога или да спазвате специална диета, за да включите някои от идеалите на будизма в живота си (но ако го направите, това ще ви бъде от голяма полза).

1. Животът е болезнен и пълен със страдания

Благодарение на тази истина много хора вярват, че будизмът е песимистична или отрицателна религия. И това не е изненадващо - защото какво друго можете да си помислите, когато научите, че един от крайъгълните камъни на тази религия гласи: „животът ни кара да страдаме“. Но значението на тази благородна истина е много по-дълбоко. Тя ни казва „животът е тежък, така че го понесете“ ... но не само. И така, какво всъщност означава това?

Факт е, че често правим живота си по-болезнен, опитвайки се да потушим неприятните емоции или да ги избягваме. Да, животът ни неизбежно е пълен с подобни чувства и емоции: чувство на загуба, тъга, умора, скука, безпокойство ... Те идват и си отиват и няма какво да направим за това. Но твърде привързани към определени очаквания, материални предмети и обстоятелства, понякога ние сами си създаваме остро раздразнение, разочарование и други форми на страдание. Не е ли по-добре вместо да се страхуваме от страдания или да се стремим напълно да се отървем от тях (и още повече да се разстроим, осъзнавайки, че това е невъзможно), да се опитаме да ги разберем и приемем?

Как можете да използвате тази благородна истина в ежедневието си?

НЯКОЛКО ВДЪХНОВЯВАЩИ ЦИТАТА, КОИТО ЩЕ ВИ МОТИВИРАТ ОЩЕ ОТ СУТРИНТА

Спрете да мислите, че нещо не е наред с вас. Разберете, че смъртта, стареенето, болестите, страданията и загубите са част от нашия живот. Практикувайте да приемате живота такъв, какъвто е. Откажете се от идеята, че животът ви трябва да е лесен и безопасен - както физически, така и емоционално.

Опитайте се да приемете несъвършенството на нашия живот.

2. Животът е нетраен и непостоянен

Ние не сме в състояние да се върнем към миналия момент или да го повторим. В течение на дни клетките на нашето тяло непрекъснато се обновяват, мислите и настроенията ни се променят, температурата извън прозореца и времето се променят, а денят се заменя с нощта. Всеки ден, всяка минута и секунда от живота ни е различен. Винаги.

И тук е парадоксът: когато се чувстваме зле, когато сме разстроени от нещо, идеята за променливостта на живота може да ни успокои. Ако в живота ни няма нищо постоянно, това означава, че болката ни ще премине рано или късно.

Как можете да използвате тази благородна истина в ежедневието си?

Приемете идеята за променливост. Приемете факта, че всичко наоколо непрекъснато се променя. В крайна сметка, ако помислите внимателно за това, ще разберете колко е прекрасно.

3. Ние постоянно се променяме

Нашата култура е наситена с вярата, че някъде вътре в нас, или между сърцето и черния дроб, или в мозъка, или някъде другаде, можете да намерите онова неделимо, неразрушимо и неизменящо нещо, което е нашата същност или душа.

Будизмът предполага, че в нас няма постоянна и непроменяща се същност. В съответствие с вярванията за непостоянството, клетките на нашето тяло, нашите спомени, мисли и обстоятелства - като цяло, всичко, което в крайна сметка формира нашата личност, се променя с течение на времето.

Как можете да използвате тази благородна истина в ежедневието си?

Вместо да се опитвате да „намерите себе си“, по-добре е да се съсредоточите върху себе си - така, както бихте искали да се видите в този конкретен момент. В крайна сметка силата ни е, че днес можем да се чувстваме напълно различни от вчера - и да бъдем съвсем нов човек.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Едно от най-хубавите неща, които могат да ти се случат в живота според мен, е да имаш щастливо детство.

Агата Кристи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама