Българската Ефбет лига през сезон 2021/2022 – какво да очакваме?


Българската Ефбет лига през сезон 2021/2022 – какво да очакваме?
Снимка: Pixabay

Временното класиране в А група на България или както е известен отскоро най-висшият ешелон на родния ни футбол, Ефбет лига, към настоящия момент не изглежда по по-различен начин от този, по който сме свикнали да го виждаме в последно време. Независимо от това, формата на домашното ни първенство е доста специфичен, така че след изиграването на първия полусезон се отделят два потока – шампионски и изпадащ, и при това отсяване винаги могат да се получат интересни сценарии.

За момента обаче, ситуацията изглежда традиционно – Лудогорец е на върха с една-единствена допусната, при това сякаш от нищото загуба срещу Славия, постигайки пълни победи в останалите си двубои. ЦСКА София в последно време е традиционният директен съперник и претендент за титлата след „разградчани“, но сякаш нещо не достига на „армейците“, тъй като в заключителната фаза на сезона „орлите“ често триумфират предварително, а ЦСКА София се задоволява с втората позиция. В числото на допълващите интригата, както и тази разнообразна палитра от боеспособни, но непостоянни български отбори, влизат тимовете на Берое, Ботев Пловдив, Славия, Черно Море и миналогодишният вицешампион – Локо Пловдив, който до момента през сезон 21‘-22‘ се е застопорил в средата и не впечатлява особено с игрите си. За огромно съжаление на родния футбол и на многобройните фенове на Левски – към настоящия момент „Левски не е това, което беше“. Гротескното му, агонизиращо и перманентно-предфалитно съществуване е болезнено не само за привържениците на този състав, а и за всички истински фенове на бг-футобла. Отново, сякаш по един роден изкривен сценарий, утопията се пречупва, и се превръща в уродлива реалност – когато имаме отбор, който определено се справя по-добре от останалите (в последните 10 години това безспорно е Лудогорец), то това би трябвало да кара другите тимове да подобряват играта си и да ги тласка към надграждане, но уви, при нас това не работи така. „Разградчани“ са безпрецедентния хегемон, ЦСКА София правят всичко по силите си, но явно не е достатъчно, Левски линее, а останалите състави в Ефбет лига сякаш нямат амбицията, куража и възможностите да се впуснат в истинска борба.

Интригата на дъното е може би по-интересна, от тази на върха! Селекциите на Арда, Ботев Враца, Царско Село, Локомотив София, ЦСКА 1948 и Пирин Благоевград изглеждат, че до последно ще бъдат вкопчени в битка за оцеляване.

Единствените ни участници в европейските турнири към момента са тимовете на Лудогорец и на ЦСКА София. Двата отбора се състезават съответно в Лига Европа и в новосформирания турнир Лига на Конференциите. Представянето на този етап и на двете родни селекции е идентично – 3 изиграни мача и 1 спечелена точка, което до немалка степен означава, че представянето им след груповата фаза на съответните турнири по всяка вероятност ще приключи. Това от своя страна е атестат, че и двата съперника скоро ще разполагат с цялото време, за да се концентрират в битката за домашния шампионат.

Дали Лудогорец ще успее да вдигне феноменалната 11-та поредна титла, или ЦСКА София ще бъдат старият-нов шампион? Дали някой от дишащите им във врата, но показващи доста колебания в игрите си отбори, ще успее да се мобилизира и да направи силен финален спринт? Дали почти изравненият със земята Левски ще възкръсне от пепелта и ще превърне славното си минало в неочаквано настояще? Всичко това предстои да разберем със сигурност в късната пролет на 2022г. Дано поне интригата се запази до последно и да станем свидетели на един изпълнен с драматизъм финал на поредното издание на Ефбет лига!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама