Честваме Европейския ден на съседите


Честваме Европейския ден на съседите
Снимка: iStock

Европейският ден на съседите се отбелязва ежегодно в последния петък на месец май. Денят има за цел да насърчи взаимодействието и приятелството между членовете на общността. Индивидуализацията, самотата и затварянето в себе си като че ли се увеличават. Общностите и кварталите не си взаимодействаха социално и хората не общуваха. Европейският ден на съседите насърчава хората да се събират и да се опознават, за да задълбочат връзките в общностите.

Ето кога ще гледаме сиянието Да Винчи (СНИМКА)

Въпреки името си, Европейският ден на съседите се отбелязва в цял свят. С нарастващия си успех той дори преминава европейските граници. В него участват 1450 градове-партньори, жилищни организации и асоциации в над 49 държави, а участниците са над 30 милиона.

Историята накратко

Идеята за Европейския ден на съседите е на Атанас Перифан и група приятели. Те създават "Paris d'Amis" или "предизвикателства за приятели" в 17-и район на Париж. Стартирани са няколко "Paris d'Amis" и повечето от тях бяха успешни и приети топло. Асоциацията получаваше спонсорски средства за различни свои каузи. Те помагаха на съседи с финансови затруднения, организираха семейни коледни празници за тези, които нямаха семейство, транспорт за тези, които нямаха средства за придвижване, помагаха за намирането на работа на безработни и организираха грижи за деца, които имаха нужда от тях.

През 1999 г. Атанас Перифан и асоциацията "Paris d'Amis" положиха началото на инициативата "Immeubles en Fête" или Ден на съседите. Целта беше да се укрепят връзките в квартала, да се развие чувството за принадлежност към един и същи квартал, близостта между съседите и да се противодейства на изолацията и изключването. Участие взеха повече от 10 000 жители от 800 жилищни сгради. На следващата година, с подкрепата на Асоциацията на кметовете на Франция и Социалния съюз за обитаване, 500 000 души се събраха за празника на съседите.

До 2003 г. Денят на съседите успя да събере три милиона европейци във Франция и Белгия, главно в Брюксел. През 2004 г. Европейският ден на съседите беше официално обявен за такъв. Около 3 500 000 участници се включиха в старта в Европа, а над 3 000 000 - във Франция. През 2012 г. над 14 милиона души в около 1400 града бяха домакини на събирания в цяла Европа и извън нея.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Моят съвет: Не губете време да се тревожите за кожата или теглото си. Развивайте способностите си, това, което ви е дадено на тази земя.

Мерил Стрийп

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама