Чуй ме със сърцето - Българско кино за глухите хора


Чуй ме със сърцето - Българско кино за глухите хора
Снимка: БКГХ

Знаете ли, че глухите хора в България нямат достъп до българското кино? Българските филми не разполагат със субтитри на български език, практика установена в разпространението на кино и телевизия по цял свят. “ЧУЙ МЕ СЪС СЪРЦЕТО”- българско кино за глухите хора, е инициатива за промяна и развитие в посока достъпността на българското кино за глухите хора в България. Идеята за инициативата е на Боряна Гюрова. Реализацията е поела Виктория Радославова, а работната група са Боряна Гюрова, Ашод Дерандонян от фондация “Заслушай се” и Митко Якимов, глух актьор.

Инициативата стартира през януари, с пет български филма, на които да бъдат произведени субтитри на български език. За всеки филм ще бъде осъществена прожекция в Дом на киното, след която публиката ще има възможност да се срещне с част от екипа на всеки филм и да зададе своите въпроси към режисьора, актьорите и творческия екип.

Първите пет филма, подкрепили инициативата са Воевода, на режисьора Зорница София; Тилт,на режисьора Виктор Чучков-син, Слава, на режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов; Посоки, на режисьора Стефан Командарев и Възвишение на режисьора Виктор Божинов.

Първата прожекция е обявена за 11 януари, от 14 часа в Дом на киното, на която ще можем да гледаме заедно филма Воевода.

В подкрепа на инициативата се присъединява и фондация “Не мигайте пред българското кино” от която очакваме селекция на късометражни филми, които да се сдобият с български субтитри. Българска национална филмотека също ще се включи в инициативата, започвайки от пет класики на българското кино. Плановете на инициативата са свързани със създаването на колкото се може по-богата колекция от субтитрирани филми. Глухите хора в България трябва да имат равен достъп до кино изкуството, както във възможността за гледане на кино, така и във възможностите за работа в сферата на кинопроизводството. Инициативата ще работи в посока субтитрирането на българските филми да се превърне в редовна практика, а прожекциите и броя филми да се увеличават. В бъдещите планове влиза и организирането на прожекции във Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Стара Загора и Търговище.

Допълнителни материали:

*Фейсбук страница - ТУК! 

Сподели с твоите приятели

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не приемайте себе си твърде сериозно. Знайте кога да се присмеете на себе си.

Холи Бери

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама