Цветница 2023: Какви са обичаите и ритуалите на този празник


Цветница 2023: Какви са обичаите и ритуалите на този празник
Снимка: iStock

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден. Наричан е още Връбница или Палмова неделя, а тази година празникът се пада на 9 април.

Това е денят на влизането на Исус в Йерусалим, където бил посрещнат с почести. Христос дошъл в града, яздейки магаре, което на изток означава мир (влизането на кон означава война). Това значимо събитие се нарича Вход Господен в Йерусалим или Цветница.

Вижте още: 4 неща, които трябва да знаете за отглеждането на иглики

След като възкресил Лазар, който 4 дни бил в гроба, народът застлал пътя му с палмови клонки и дрехи. Той бил посрещнат не като земен цар или военачалник, а като победител на смъртта и греха.

Какви са обичаите и ритуалите на този празник?

Въпреки че се пада по време на Великия пост разрешена е консумацията на риба. На трапезата може да се сложи и вино. На нея също така може да има различни постни ястия, предимно от лапад, спанак и коприва.

На Цветница се извършва важен ритуал, наречен кумичине. В него могат да участват само момите, които на предния ден са били лазарки. Рано сутринта те отиват на реката и пускат в нея изплетените от тях венци от цветя. Момата, чийто венец водата отнесе най-далече, става кумица. Тя трябва да е най-уважавана и тачена от останалите моми до Великден.

Казват, че ако по време на буря хвърлите осветена върба срещу вятъра, лошото време ще отшуми. И ако го забиете в земята, върбата ще спаси реколтата. От древни времена хората твърдо вярват, че бедствията ще подминат дома, в който има осветена върбова клонка.

На този ден се почита и паметта на починалите близки. Преди изгрев слънце жените трябва да занесат върбови клонки на гробищата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама