Да или не: Транссексуална фотосесия по картини на Майстора?


Да или не: Транссексуална фотосесия по картини на Майстора?
Снимка: Михаил Вучков Instagram

Изложбата "Другите българки" на Михаил Вучков, която ще бъде открита на 8 март, предизвика остри реакции. Причината? Художникът използва транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора.

Един от моделите е културистът Тихомир от "Фермата", който се превърна в жена и вече се казва Мелиса Рангелова.

Проектът на Вучков е получил и 10 000 лева от "Национален фонд култура" към Министерството на културата. Това, разбираемо, не остана без негативни коментари. Някои дори определиха творбите му като "подмяна на изкуството".

"Не мисля, че можем да говорим за подмяна на изкуството. Най-важното в изкуството е усещането и личната комуникация", каза Михаил Вучков в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Според него отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и именно по тази причина художникът е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени. Според Вучков транссексуалните жени в България днес са най-дискриминирата група хора.

Припомняме, че тази година се навършват 140 години от рождението на бележития художник Владимир Димитров-Майстора. Според вас изложбата "Другите българки" подходящ начин ли е да се отбележи това?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама