Диан Костов, който украси бетонни силози със Св. Богородица и детски снимки


Диан Костов, който украси бетонни силози със Св. Богородица и детски снимки
Снимка: Личен архив

Над 323 снимки от деца-слънчица и 3 месеца работа от 25 човека екип - "Животът е по-силен" блесна точно преди Коледа, скривайки бетонни силози до международния път София - Видин.

"През двете трудни 2020 г. и 2021 г. животът ни се промени много — всички минахме през тежки изпитания, някои от нас се разделиха с любими хора. Целта на "Животът е по-силен" беше да покаже лицето на надеждата, която ни крепи. Затова помолихме родители да изпратят снимки на дечица, родени точно сега. За всички нас като близки, родители, баби и дядовци, те са смисълът, заради който продължаваме и си струва да продължим напред", смята авторът и инициатор на проекта Диан Костов. Научете какво още ни сподели той.

Как се роди идеята да създадете няколкометрово изображение на Св. Богородица и да добавите снимки на малки дечица?

Идеята се роди още миналата година. Малко след лятото на 2020, когато видях, че отново влязохме в поредния пик на ковид и започнаха лошите новини и неприятните прогнози. Самият аз имах нужда от надежда и хубави послания, от поглед и върху доброто. Ние няма как да пренебрегнем трудностите на времето, в което живеем, но все пак има и хубави неща. Едно от тях е, че се раждат много деца. За последните 5 години 2021 е годината с най-висока раждаемост.

Защо избрахте вашето творение да украси точно силоз на международния път София – Видин?

Аз много време избирах подходящото място и се спрях на това, защото е много видимо и няма нищо друго около него – нито природно, нито архитектурно. Инсталацията "Животът е по-силен" е конструирана на бетонов възел, което също не е случайно, защото бетонът е един от най-здравите материали, а в случая е символ на това, че животът ще намери начин.

Колко снимки на деца, родени през последните почти 2 години, получихте от техните близки и успяхте ли да използвате всичките за инсталацията си?

Получихме 323 снимки! Всички семейства са съавтори на инсталацията и без тях ние нямаше да можем да я направим. Сложихме всички снимки, които бяха с добро качество. Направихме календар с проекта и ще го изпратим на всички родители заедно с лично послание към тяхното детенце.

Колко време ви отне създаването на проекта ви "Животът е по-силен" и кое беше най-голямото ви предизвикателство?

Около три месеца отне работата по проекта. Това включва идеята, кампанията по събиране на снимките, изработването на самата инсталация и монтирането ѝ. На всеки от тези етапи имаше предизвикателства, но може би най-трудно беше поставянето на инсталацията върху бетоновите силози. Трудно беше заради лошото време, вятърът, който си представете на височина 14 метра е още по-силен и имаше моменти, в които се чудихме дали ще успеем, защото не трябваше да рискуваме със сигурността. Успяхме да го реализираме точно преди Коледа, което беше и нашето желание.

Живеем в нелеки времена, какво е вашето послание?

Да, трудно е времето, в което живеем, но пък много неща осъзнахме и остойностихме. Разбрахме например, че каквото и колкото да имаме, нищо не може да замени човешката близост и споделеност. И това ми се иска да стигне до хората – няма по- хубаво нещо от спомените, които създаваме с любимите си хора, защото животът е по- силен!

Какъв е светът на Диан Костов и този, в който би искал всички ние да живеем?

Моят свят е свързан с изкуство и любов. В личен план съм много удовлетворен и това ми дава вдъхновение да правя проектите си. Това пожелавам на всички – да имат обичта и подкрепата на близките си, която да им дава енергия да правят това, което обичат.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама