Доказаха съществуването на древен океан на Марс


Доказаха съществуването на древен океан на Марс
Снимка: iStock

Китайски изследователи са открили преки доказателства за съществуването на древен океан в Северната равнина на Марс, съобщават от Китайския университет по геонауки в Ухан, предаде Синхуа.

Предишни изследвания откриха данни за голямо количество течност на ранната Червена планета, но твърденията останаха спорни заради липсата на анализ на място.

Изследователски екип, ръководен от Сяо Лун, професор от университета, анализира научните данни от мултиспектралната камера на марсохода "Чжужун" и за първи път откри петрологични доказателства за морски седиментни скали на повърхността на Марс. Това е описано в научна статия, публикувана в списание "Нешънъл сайънс ревю".

"Когато разгледахме изображенията от бордовата камера на марсохода, открихме, че стратификацията на откритите скали се различава значително от тази на обичайните вулканични скали на повърхността на Марс, както и от стратификацията, образувана от еоличните пясъци", казва Сяо.

Той добави, че индикациите за двупосочен воден поток, произтичащи от стратификацията на включените в проучването марсиански скали, съответстват на следите от слаби приливни и отливни потоци в крайбрежните плитчини на океаните на Земята.

Всички резултати от изследването предоставят пряка подкрепа за съществуването на древен океан на Марс, убедени са учените.

Източник: БТА

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Иска се много доверие, за да споделиш недостатъците си с приятел. Иска се обаче много повече, за да споделиш неговите.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама