Домашните задължения са свързани с по-нисък риск от деменция


Домашните задължения са свързани с по-нисък риск от деменция
Снимка: iStock/Guliver

Много хора смятат домашните задължения за необходимо зло, но няколко научни публикации напоследък сочат, че може би е време да променим отношението си към битовизмите. Оказва се, че вършенето на домакинска работа е прекрасна за твоето здраве - както физическото, така и психическото - и не винаги по начините, които може би предполагаш.

Домашните задължения развиват способността за творческо решаване на задачи и според изследователите на проучването „Вдъхновени от разсейване: Блуждаенето на ума улеснява творческата инкубация“, извършването на неизискващи особено съсредоточаване задачи позволява на ума да се лута в каквито иска посоки. Умът си отпочива, а за вас се открива възможност да погледнете някои стари предизвикателства с нови очи.

Домашните задължения са свързани с по-нисък риск от деменция. В едно проучване в Обединеното кралство развитието на 500 000 участници на средна възраст 56,5 години било проследено в рамките на 10,7 години. Според изводите на учените: „тези, които са най-ангажирани с чести упражнения, домакинска работа и ежедневни посещения от приятели и семейство, са имали съответно 35% , 21% и 15% по-нисък риск от деменция в сравнение с тези, които са най-малко ангажирани с тези дейности.“ Тези връзки не предполагат причинно-следствена връзка, но илюстрират как простите промени в начина на живот могат да доведат до големи разлики в здравето.

Изпълнението дори на малка задача, като оправяне на леглото, може да ви даде чувство на удовлетворение и да ви мотивира да се заемете със следващата задача... и следващата... и следващата. Завършването на всяко дребно задължение повишава чувството за самоефективност.

Домашните задължения са полезни и за психичното здраве на децата. Когато се учат на домакинска работа, малките придобиват „майсторски опит“, а това повишава увереността им в собствените сили и полезност.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама