Дърво, символ на Сиера Леоне, е унищожено от буря (ВИДЕО)


Дърво, символ на Сиера Леоне, е унищожено от буря (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Вековно дърво, което е служило като исторически символ на Сиера Леоне, е било изкоренено по време на вятърна и дъждовна буря в столицата Фрийтаун, съобщи правителството в четвъртък.

70-метровата Ceiba pentandra, наричана от жителите на Сиера Леоне с любов "Памучното дърво", е загубила всичките си клони късно в сряда, като само основата на огромния му ствол е останала непокътната, се казва в изявление на правителството, което се позовава на "проливни дъждове и силни ветрове".

Според него дървото е на около 400 години.

"Всички жители на Сиера Леоне ще се замислят за загубата на такъв престижен национален символ като Памучното дърво", заяви президентът Джулиъс Маада Био.

"В продължение на векове то е било горда емблема на нашата нация, символ на една държава, която се е разраснала, за да осигури подслон на много хора".

Според легендата робите, които са спечелили свободата си, сражавайки се на британска страна в Американската война за независимост, са се молили под дървото, когато са пристигнали в Западна Африка.

То украсява банкноти и марки, посетено е от кралица Елизабет II през 1961 г. и оттогава остава забележителност.

Жителите на Фрийтаун продължават да се молят под дървото, което през последните десетилетия се извисяваше над оживено кръгово кръстовище в близост до националния музей, централната поща и върховния съд на страната.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не се бойче, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

Блага Димитрова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама