Екоактивисти боядисаха в черно водата във фонтана Ди Треви


Екоактивисти боядисаха в черно водата във фонтана Ди Треви
Снимка: iStock

Активисти за климата в Италия оцветиха в черно водата в известния фонтан Ди Треви в Рим и заявиха, че наводненията, които отнеха живота на 14 души в североизточната част на страната, са "предупреждение".

Активисти от организацията за борба с климатичните промени "Последното поколение" се качиха в забележителния фонтан и изляха в него течност на растителна основа с въглероден диоксид, след което бяха изведени от полицията, съобщи АФП.

Протестът се проведе в момент, когато министър-председателят Джорджа Мелони пристигна в Емилия Романя, за да посети районите, опустошени от наводненията, определяни като най-тежките от един век насам, след като за 36 часа се изсипаха 6-месечните количества дъжд.

Повече от 36 000 души са разселени от бедствието, а разходите възлизат на стотици милиони евро.

19-годишният Матиа, който не съобщава фамилията си, участва в акцията, "защото ужасната трагедия, преживяна тези дни в Емилия Романя, е предупреждение за черното бъдеще, което очаква човечеството".

"Последното поколение" (Last Generation) започна да провежда мирни, но разрушителни протести в Италия миналата година преди парламентарните избори, призовавайки политиците от всички партии да превърнат изменението на климата в свой приоритет.

Протестите в Италия са част от поредица акции в цяла Европа, които целят да привлекат вниманието към изменението на климата.

Активистите са хвърляли супа, торта, картофено пюре или миещи се бои по обекти на културното наследство и изкуството в музеите.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Някъде там има друг малък особняк, който ще ни обича и ще ни разбира, ще целуне нашите странности и всичко ще бъде наред.

Кари Брадшоу

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама