Експерти: Не давайте тази храна на кучето си от коледната трапеза


Експерти: Не давайте тази храна на кучето си от коледната трапеза
Снимка: Istock

По време на коледните и новогодишни празници трапезата винаги е пълна с вкусни ястия, но в края на деня често не знаете какво да правите с остатъците.

Вижте още: Ретро: В Букурещ пресъздадоха социалистическа Нова година (СНИМКА)

Може да изглежда като най-доброто решение да дадете на кучето си остатъци, но експертите предупреждават да не му позволявате да яде празнична храна по Коледа и Нова година.

Много собственици ще се изкушат да нахранят домашния си любимец с остатъци, но кучетата трябва да избягват шоколад, чесън, лук, праз лук, див лук, грозде или стафиди.

Според проучване една трета от стопаните на кучета ги хранят с остатъците от масата, а 45 процента дори им дават млечни продукти.

Въпреки че собствениците на куче смятат, че са щедри, с този жест те могат да изложат кучето си на риск.

Продуктите без захар може да изглеждат примамливи за контролиране на нашите килограми, но същото не винаги може да се каже за домашните любимци. Предлагани на пазара като здравословна алтернатива, производителите са склонни да маскират изкуствения подсладител в нашата храна, причинявайки инсулинов скок, който дори може да бъде смъртоносен за кучетата.

Ако кучето консумира голямо количество изкуствен подсладител, рискът от чернодробна недостатъчност се увеличава.

Кучетата също трябва да избягват ядките, тъй като те могат да причинят слабост, повръщане, тремор и дори депресия.

Въпреки че нежеланите реакции обикновено отшумяват в рамките на 12 часа, винаги е най-добре да предотвратите това да се случи на първо място.

Вижте още: Хит в мрежата: Японски начин за опаковане БЕЗ тиксо

Авокадото може да изглежда странно да бъде включено в списъка на забранените храни, но точно като варените кости,  представлява опасност от задавяне за кучетата.

Също така твърде много сол и мазнини от преяждане с храни като бекон може да причинят панкреатит на домашния ви любимец.

Ако вашето куче случайно изяде някоя от тези храни, експертите казват, че трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама