Есенните триковете на лозарите за богата реколта през следващата година


Есенните триковете на лозарите за богата реколта през следващата година
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Гроздето е капризна култура и затова изисква специални грижи. За да се радвате на добра реколта през следващия сезон, е важно правилно да подготвите лозята за зимуване. Целият процес може да бъде разделен на шест прости стъпки.

1. Прибиране на реколтата до края на октомври

До началото на октомври трябва да съберете и последните гроздове от реколтата. Ако лозата е претоварена, тогава новите издънки няма да имат възможността да извлекат всички хранителни вещества от почвата.

2. Правилно поливане през есента

В началото на есента е важно лозите да се поливат правилно. Факт е, че кореновата система се нуждае от влага до падането на първата слана. Поливайте в радиус около 50-60 сантиметра. 

3. Есенна резитба

Есенната резитба е друга стъпка в грижата за гроздето след плододаване. Тя трябва да се извърши преди температурата да падне под -3 ° C. Първо премахнете покълналите издънки. Не забравяйте да отрежете резниците, което гарантира укрепване на лозата през пролетта.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ВСЕКИ ДЕН ЯДЕТЕ ГРОЗДЕ

4. Завързване  на гроздовете

Важно е да завържете лозата към гроздове. В никакъв случай завързването не трябва да е прекалено стегнато. След това притиснете гроздовете към земята на ниво от около 10-15 сантиметра. Препоръчително е също преди това да покриете земята с дъски или смърчови клони.

5. Третиране срещу вредители и болести

Препоръчва се лозата да се третира с железен витриол - 500 грама от продукта се разреждат в 10 литра вода.

6. Покриване на лозите

Това трябва да се направи през втората половина на октомври. Желателно е времето навън да е сухо. Методът ще предотврати измръзване на лозата.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-смелата постъпка е да мислиш за себе си. Високо!

Коко Шанел

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама