Ето как влияят фините прахови частици върху мозъка ни


Ето как влияят фините прахови частици върху мозъка ни
Снимка: iStock/Guliver

За никой не е тайна, че мръсният въздух влияе изключително много на сърцето и белите дробове. Но вредите не спират до тук.

Скорошно изследване разкрива как фините прахови частици нанасят щети и на мозъка. И сега учените смятат, че знаят как точно се случва това.

Експерименти с мишки показват, че ултра фините прахови частици (уФПЧ) от въздуха могат да влязат в белите дробове и оттам чрез кръвоносната система да достигнат мозъка. Когато токсините се озоват в неврологична тъкан, те стават значително по-трудно достъпни за имунната система и не могат да се прочистват ефективно. Така те се задържат в мозъка по-дълго, отколкото в който и да е друг орган на мишките.

Все още не е ясно дали същото става и при хората, но откритията показват, че ако частиците са достатъчно малки, те могат да преодолеят кръвно-мозъчната бариера (КМБ), която обикновено предпазва централната нервна система от опасните субстанции и други вредни компоненти в кръвта. Когато КМБ е по-пропусклива, това може да предизвика различни когнитивни увреждания. Сегашното изследване обаче е едно от първите, които показват, че ФПЧ успяват да преодолеят дори и нея.

През последните години хроничното излагане на замърсяването в големите градове се свързва с невровъзпаление и когнитивен упадък (дори при по-младите). Някои от щетите са изключително сходни с болестта на Алцхаймер, която също се свързва с една принципно по-пропусклива КМБ.

Откритията подсказват, че по един или друг начин токсичният въздух навлиза в течността, която „къпе“ нашия мозък. За да проверят меродавността на тази идея, изследователите инжектират частици въглерод и титаниев диоксид директно в белите дробове на гризачите като заобикалят напълно носа и откриват, че токсините навлизат в мозъка чрез циркулиращата кръв.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама