Ето на колко години е черният ви дроб


Ето на колко години е черният ви дроб
Снимка: iStock/Guliver

Черният ви дроб остава млад, въпреки че останалата част от тялото остарява, и не надминава 3 години, независимо от възрастта ви.

С помощта на ретроспективно радиовъглеродно датиране учените откриват, че черният дроб остава до голяма степен незасегнат с напредъка на времето. Това възобновяване е ключово за основната функция на черния дроб — да прочиства токсичните субстанции от тялото ти. Малко по малко той се натоварва (уврежда и саморегенерира).

Без значение дали сте на 24 или на 84 г., черният ви дроб е средно на малко под 3 години — казва Олаф Бергман (молекулярен биолог, Технологичен университет, Дрезден).

След като учените анализират чернодробни проби на повече от 50 човека между 20 до 84 г., те откриват, че нашата биология упражнява здрав контрол върху масата на черния дроб през целия ни живот, като постоянно възстановява неговите клетки.

С течение на времето способността на телата ни да възобновяват своите клетки и да извършват „ремонтни дейности“ намалява. Новото изследване обаче показва, че това не важи за хепатоцитите (клетки в черния дроб). Въпреки че по-стари проучвания върху животни даваха противоречиви резултати, настоящето се отличава с много повече яснота.

Когато става дума за скорост на възобновяване, не всички чернодробни клетки са едни и същи. Малка част от тях могат да достигнат до 10-годишна възраст. Това, според изследователите, е свързано с броя на двойките хромозоми, които носят в себе си.

Повечето клетки в тялото ни (с изключение на тези, свързани със сексуалното възпроизвеждане) носят две копия на целия ни геном. Чернодробните са странно изключение – част от клетките дори генерират още повече копия на фона на цялата ни ДНК библиотека.

Когато сравнихме типични чернодробни клетки с такива, богати на ДНК, открихме фундаментални различия във възобновяването им — казва Бергман — Типичните клетки се възобновяват приблизително веднъж годишно, докато клетките, които са по-богати на ДНК, могат да съществуват в черния дроб до едно десетилетие.

Тази част се увеличава постепенно с годините. Това вероятно е защитен механизъм, който ни предпазва от натрупването на вредни мутации. Трябва да установим дали не съществуват сходни механизми при хроничните чернодробни заболявания, които в някои случаи могат да прераснат в рак — заключава той.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама