Ето защо Канале Гранде във Венеция е зелен (СНИМКА)


Ето защо Канале Гранде във Венеция е зелен (СНИМКА)
Снимка: NakNakNak/Pixabay

Мистериозното петно от флуоресцентно зелена вода, което се появи в прочутия канал Гранд във Венеция в неделя, е причинено от химикал, който обикновено се използва в подводното строителство, за да помогне за идентифициране на течове, твърдят еколози.

Химикалът - флуоресцеин - е нетоксичен. Все още не е ясно как веществото се е озовало в канала, но Регионалната агенция за околната среда във Венеция (ARPAV) заяви, че предвид отделеното количество е малко вероятно да става въпрос за инцидент.

Зеленото петно е било забелязано за пръв път от жителите на града близо до моста Риалто в неделя сутринта местно време и е нараствало бавно през деня.

Снимки показват гондоли, водни таксита и автобуси, които се движат през изумрудено зелената вода.

Губернаторът на област Венето Лука Зайа заяви, че властите са поискали от полицията да проведе разследване, за да установи кой е отговорен, докато органите по опазване на околната среда също проверяват водата.

Нито една група не е поела отговорност за деянието и местната полиция разследва редица версии, включително еко-активисти, заяви говорител на венецианската полиция пред CNN.

По-късно тази седмица се очакват резултати от допълнителни тестове, които биха могли да помогнат за определяне на точното количество на веществото във водата.

Това не е първият път, в който Гранд канал на Венеция променя цвета си.

През 1968 г. аржентинският художник Николас Гарсия Урибуру оцветява водите на канала в зелено с флуоресцентно багрило, наречено флуоресцеин, по време на ежегодното Венецианско биенале. Този ход е имал за цел да привлече вниманието към екологичните проблеми и връзката между природата и цивилизацията.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не се обиждам от вицове за тъпи блондинки, защото не съм тъпа. А не съм и блондинка.

Доли Партън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама