Факти за натуралните сокове, които трябва да знаете


Факти за натуралните сокове, които трябва да знаете
Снимка: iStock

Много деца, а и възрастни, обожават да пият натурални сокове. Но полезни ли са те и какво е тяхното съдържание, ще ви кажем в следващите редове.

- В 100мл. сок се съдържа над 11 грама захар. Ако приемаме 750мл. натурален сок на ден, ще приемем около 90-100гр. захар, което се равнява на около 20 чаени лъжички.

- На кутията на натуралния сок е обозначено колко "полезни" са те за здравето, тъй като евентуално съдържат някакво минимално количество Витамин С, но никъде не е обозначено, че високото количество на захар пречи на усвояването на Витамин С!

- Натуралните сокове не трябва да бъдат наричани натурални, тъй като имат дълъг срок на годност (около година според опаковката) и представляват смес от оцветители, консерванти, Е-та и подсладители, които в по-големи количества могат да бъдат доста токсични за организма.

- Наличието на захар изхвърля калият от организма (който според опаковката се съдържа в натуралния сок). Калият обикновено се съхранява в течността вътре в клетките, но когато има твърде много глюкоза извън клетките (кръвната захар е твърде висока), калият се премества извън клетката, повишавайки нивата на калий в кръвта.

- Натуралните сокове, които са с "парченца плодове" според опаковката, всъщност нямат парченца плодове, а добавени гуми, които ги наподобяват.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Смятам, че сексапилът идва отвътре. Това е нещо, което е в човек, без значение какво правите с гърдите си, бедрата или устните.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама