Гергьовден 2023: Традиции, поверия и обичаи


Гергьовден 2023: Традиции, поверия и обичаи
Снимка: iStock/Guliver

Вече сме по средата на така обичаните пролетни празници, а само след няколко дни ще отбележим Гергьовден. Празник, който е вторият най-празнуван у нас след Ивановден. А какви са традициите, поверията и обичаите на Гвергьовден, които от векове битуват по нашите земи, ще разберете днес. 

От историческа гледна точка, на 6 май църквата чества Св. Георги Победоносец – един от най-почитаните светци от Източното православие. Син на богати родители християни, той става страстен привърженик на Христовата вяра. Като неин защитник е жестоко изтезаван и обезглавен. Георги се превръща в образец на "идеалния воин-християнин" и светец-покровител на войната и войската. 

Намислете си число от 1 до 30 и вижте късмета си за МАЙ 2023

Едно от основните поверия е, че нощта срещу Гергьовден е добра за правене на магии, защото тогава "играе" заровеното имане, а свети Георги ръси земята с роса за здраве и изцеление от болести. Затова хората казват, че по Гергьовден всяка капка е жълтица. Поверието гласи, че който се окъпе в течаща вода на този ден, ще бъде здрав през година, а жени, които нямат деца, ако се отъркалят по голо в сутрешната роса, ще заченат.

На Гергьоден трябва да се пие на гладно студена вода. Поверието гласи, че тя ще прочисти кръвта.

През целия ден на Гергьоден всички се кичат със свежи цветя, които се вярва, че предавата магическа сила на природата, която е отключена на този ден.

Πo cтapa бългapcĸa тpaдиция нa Гepгьoвдeн във вceĸи дoм ce пeчe aгнe, a oĸoлo пpaзничнaтa тpaпeзa ce cъбиpa цялoтo ceмeйcтвo. Зaдължитeлeн eлeмeнт зa пpaзничнaтa coфpa e oбpeдният xляб, cepвиpa ce и aгнeшĸa дpoб capмa, a нa мecтa вapeнo житo, бaницa и винo.

Кокала на преден десен крак на агнето за Гергьоден се пази. Вярва се, че може да се използва за лек и против уроки. Ако някое детенце страда от болно гърло, кокалчето се загрява и се маже болното гърло с него.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама