Хигиена без сапун — защо не?


Хигиена без сапун — защо не?
Снимка: iStock/Guliver

Вече 5 години Д-р Джеймс Хамблин не мие тялото си със сапун, за да спести време и пари и да позволи на кожния си микробиом да процъфти. Той започва своя проект, когато се премества в малък апартамент в Бруклин. По това време решава да се откаже от своята медицинска кариера и да се захване с журналистика. В книгата си „Чист“ (Clean) д-р Хамблин обяснява, че част от идеята е да намали разходите си, тъй като осъзнава, че ежедневно къпане в продължение на около 30 минути се равнява на около 2 години от живота.

Основната идея на проекта обаче е далеч по-биологична. Внасях доста минимализъм в живота си и същевременно започнах да научавам повече за кожния микробиом — разказва лекарят. В телата ни живеят трилиони микроби — чревен микробиом — и същото важи в пълна сила за кожата — Реших да направя няколко експеримента, за да видя какъв е смисълът от режимите за хигиена и грижата за кожата, които всички ние спазваме, при положение че през цялото време сме покрити с микроби, по-голямата част от които са напълно здравословни и дори полезни за нас.

Вероятно сте чували за чудесата, на които чревният микробиом е способен и как е свързан с всичко – от здравето на червата до нашето настроение. От сравнително скоро учените проявяват интерес и към биома по кожата, към начина, по който той влияе върху нашето здраве. Според някои, хората се къпят твърде често и вследствие на това увреждат своя микробиом (в т.ч. полезните бактерии, които играят роля в здравето за кожата). Съществуват дори доказателства, според които акнето отчасти може да се дължи на смущения в типичния кожен микробиом.

Разбира се, отказът от душ си има и своите недостатъци - най-малкото хората около теб ще ти кажат, че идеята е отвратителна - точно това се е случило и при Джеймс. Той продължава да мие ръцете си със сапун, но открива, че днес телесната му миризма, характерна за времето, в което си е взимал душ, вече не е толкова силно изявена.

„Кожата ми стана по-малко мазна, екземата по тялото ми намаля. Не мириша на борови дръвчета или лавандула, но и не излъчвам и тази лучена миризма, типична за моментите, в които съм пропуснал един ден да нанеса дезодорант под мишниците си.“

Джеймс критикува остро и самата козметична индустрия. Според него повече от 1500 химикала, които се съдържат в продуктите за лична грижа, са забранени в Европейския съюз. В САЩ обаче тази бройка е едва 11. За да демонстрира това, той дори стартира своя собствена компания за грижа за кожата. Тя предлага продукти, чийто съставки са подбрани на произволен принцип. Оказва се, че няма проблем и всичко е законно.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е дръзко приключение или нищо.

Хелън Келър

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама