Хората прекарват повече време на телефона, отколкото в сън


Хората прекарват повече време на телефона, отколкото в сън
Снимка: iStock

Проучване, проведено от Silentnight показа, че хората спят средно 8 часа и 21 минути, а с електронни устройства прекарват около 8 часа и 41 минути на ден. 81% от участниците в проучването не изключват телефона през нощта, а 40% се будят дори нощем от звука му. 51% прекарват по-голямата част от времето си сутрин, четейки електронна поща и ровейки в интернет, 32% изразходват сутрешното си време в грижа за външния си вид и едва 18% - за закуска.

Според експерти, качеството на съня намалява драстично за голяма част от хората поради електронните устройства, с които са заобиколени денонощно. Предишни изследвания показват, че синята светлина, излъчвана от екраните на джаджите, нарушава биологичните ритми на тялото.

Продължителната липса на сън предизвика отслабване на имунната система и увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори засяга неблагоприятно плодовитостта. В допълнение, поради липсата на сън човек преяжда и вредни и може да изпита и психични проблеми.

Специалистите съветват да се изключват електронните приспособленията поне 90 минути преди лягане. Използването на интернет и тършуването в социалните мрежи преди лягане претоварва краткосрочната памет и това човек спи лошо. Много тийнейджъри между 13 и 15 години страдат от проблеми със съня и от умора и 80% от тях са използвали електронни устройства преди лягане.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама