Хризокола – минералът на Клеопатра и Нефертити


Хризокола – минералът на Клеопатра и Нефертити
Снимка: Getty Images/Guliver

Названието на скъпоценния камък хризокола идва от външните му характеристики - на гръцки: "хризо" - злато, и 'кола" - лепило. Наричат го още азурит, лазурна мед, силициев малахит.

Цвят и видове

Хризоколата има 5 разновидности, които се различават по своите оптични характеристики, форма, структура, процент на водно съдържание и други примеси:

- Бисбийт – кристалите са оцветени в ярко синьо, имат лъскава повърхност;

- Хризокола агрикола – има наситен тюркоазен оттенък поради повишеното съдържание на кварцови породи;

- Асперолит - наситен с голямо количество течност. Кристалите му са оцветени в изумрудени или зелено-сини нюанси и имат рохкава пясъчна структура;

- Малахитов кремък – смес от три компонента: малахит, хризокола и тюркоаз. Основният цвят е тюркоазен, но примесите внасят кафяви, черни или сини жилки;

- Демидовит – минерал с тъмен синьо-зелен цвят. Основното му отличие е слоестата структура.

Приложение

Още в древността оригинални украшения и статуетки от този минерал украсявали колекциите на Нерон и Клеопатра.

Египтянките използвали прах от стрита хризокола като сенки за очи, смесвайки го с мазни кремове. Самата Нефертити била почитателка на козметиката, направена с помощта на хризокола, за което свидетелстват запазените до днес образи на тази царица с очи, гримирани в ярки изумрудени нюанси.

Издръжливостта на боите, направени с хризокола, е невероятна – образци на битови предмети от древността, оцелели до днес, не са загубили своята цветова наситеност.

Лечебни свойства

Този скъпоценен камък е особено полезен заради своята способност да се справя с психологически зависимости, страхове и тревоги. От старо време минералът се използва за лечение на хора, страдащи от тежка алкохолна или никотинова зависимост. В Древния Рим знахарите давали на алкохолиците разтвор със стрита хризокола. Помага на жени и мъже, страдащи от проблеми с репродуктивната функция.

Магически свойства

Мнозина магове и шамани се чувстват по-сигурни с амулети от хризокола, защото камъкът не само предпазва от агресивни настроения на околните, но и избавя от черна магия. Затова те използват този камък като щит срещу енергийни атаки от страна на злонамерени притежатели на свръхестествени способности.

Хризокола и зодиакът

Този камък не е подходящ само за два знака от зодиакалните съзвездия: Близнаци и Овен, защото ги кара да бъдат колебливи и неуверени.

Украшения от хризокола се препоръчва да бъдат носени постоянно от Телци и Стрелци – на тях внушават сигурност и самочувствие. Оказват положително влияние върху Раци, Водолеи, Везни и Лъвове, като ги зареждат с позитивно отношение към живота. Към Рибите, Скорпионите Девите и Козирозите хризоколата е неутрална.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Ако никога не сте плакали, очите ви не могат да са красиви.

София Лорен

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама