Има ли наистина нужда да добавяте омекотител към прането


Има ли наистина нужда да добавяте омекотител към прането
Снимка: iStock

Има много причини, поради които посягаме към омекотителя. За едни е въпрос на навик, за други - начин да ароматизират дрехите и спалното бельо. Понякога, разбира се, е сигурен метод в борбата срещу статичното електричество. Но замисляли ли сте се дали омекотителят всъщност работи и как влияе на всяка дреха, която пускате в пералнята?

Да, омекотителят работи, но в зависимост от типа, който използвате.Той помага за намаляване на триенето между влакната или иначе казано – удължава живота на вашите дрехи. Ефективността на този продукт обаче варира според вида.

Течният омекотител, топките за сушене и този за сушилня не са еднакви. Установено е, че течните омекотители са най-ефективни при премахване на миризмите и омекотяване на дрехите. Недостатък на този вариант е, че се използват само химикали, които лесно могат да раздразнят чувствителната кожа.

Сушилните листове, от друга страна, са по-евтини и печелят в категорията удобство. Лекият им размер ги прави лесни за употреба, като дори можете да ги взимате на път. Но колкото и удобни да са, тяхното покритие може да остави следа върху сушилнята ви, да запуши филтъра и да направи мъхът по прането много по-очевиден. Топките за сушилня са най-евтините и най-екологични, тъй като обикновено се правят с вълна или устойчива на топлина пластмаса без BPA. Въпреки че имат положителни страни, що се отнася до околната среда, те често могат да оставят дрехите ви твърди.

Трябва да сте наясно, че не всички тъкани изискват омекотител. Дишащите материи определено нямат нужда от такъв препарат, защото той разваля ефективността им при тренировка.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама