Имениците днес, 23 ноември


Имениците днес, 23 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Днес, 23 ноември православната църква чества Св. Александър Невски. Имен ден празнуват всички, които носят името Александър, Александра, Сашо, Сашка, Цанка, Цанко и производните им.

Името Александър означава защитник на мъжете, но също така и защитник, воин на вярата. Това значение води началото си от Св. Александър Невски, който е роден през 1220 г. в Русия и е бил княз на Новгородската област. По време на неговото управление шведският крал с многобройна войска се отправил на поход срещу Новгород. Княз Александър поел защитата на града си, като възложил всичките си надежди за победа на Бога. Двете армии се срещнали при река Нева. Новгородският княз с Божия помощ удържал славна победа, за която бил наречен "Невски".

По-късно Св. Александър бил утвърден от татарския хан за велик княз Владимирски, Киевски и Новгородски. Тогава той станал единствен защитник на православната вяра и народа против татарите. Той действал не с меч, а с мъдрост и търпение. Св. Александър управлявал десет години и за това време направил много добри дела за вярата, Църквата и народа.

Св. Александър Невски починал на 14 ноември 1263 година на 44-годишна възраст. Бил погребан в църква в манастира "Рождество Богородично", близо до град Владимир. На гроба му ставали множество чудеса. При император Петър Велики мощите на Св. Александър били тържествено пренесени в Петербург и положени в построената в негова памет Александро-Невска лавра.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама