Имениците днес, 24 ноември


Имениците днес, 24 ноември
Снимка: iStock/Guliver

Православната църква почита на 24 ноември Св. Великомъченица Екатерина. Днес имен ден празнуват: Екатерина, Катя, Катина, Катерина, Кина, Тина.

Според обичаите рано сутринта в този ден стопанката на дома омесва 5, 7, или 9 броя пшеничени питки, които шари с вретеното. После ги маже с петмез, рачел или мед и ги раздава на комшиите. Ако в къщата има малки деца, взема две питки, застава на кръстопът и дава на всеки минувач да си отчупи с думите: "Ха, вземи за Света Катерина да ни е край дома и да ни пази от Шарко и Беско!" Всеки трябва да отчупи къшей и след като се прекръсти до три пъти да изрече: "Сполай ти, стопанке, за сладкия залък. Както се лепят пръстите, тъй да се лепи Здравето по децата ти!" "Амин! — дай, Боже!" - отвръща стопанката.

Според преданието Екатерина била дъщеря на Конт, управител на Александрия, Египет по времето на император Максимиан. Майка ѝ, която тайно изповядвала християнството, я изпраща при един отшелник, който я посвещава във вярата. По-късно Екатерина се  срещнала с тогавашния император и се опитала да го убеди, че допуска грешка като преследва християните. Тя успява да привлече към вярата жената на императора и много мъдреци, изпратени от него с цел да я върнат към езичеството. Всички те впоследствие са убити и обявени за мъченици.

Императорът заповядва да вкарат Екатерина в затвора, където тя въвежда в християнството всички, които я посещават. Поради това е осъдена на смърт чрез разпъване на колело. Въпросното колело обаче се разпада, когато мъченицата го докосва. Тогава палачите я обезглавяват.

Според преданието ангели отнасят тялото ѝ в планината Синай, където през VI век византийският император Юстиниан I основава Синайския манастир.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Почти всички хора обичат да говорят за себе си и им пречи само обстоятелството, че другите не искат да ги слушат.

Съмърсет Моъм

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама