Интересни факти за носа и обонянието


Интересни факти за носа и обонянието
Снимка: iStock

Най-приятното ухание рядко се свързва със скъпа опаковка, но винаги има нещо общо с най-скъпите спомени. Тази зависимост се нарича Прустов ефект, на името на големия писател Марсел Пруст, оставил ни много редове за връзката между ухание и преживяно.

Представяме ви няколко интересни факта за носа и обонянието:

80% от вкусовите ни усещания при приемане на храна са предизвикани от мириса ѝ, макар че в устата има над милион специализирани клетки. А това е допълнителна причина да внимаваме да не хванем хрема, особено в сезона на летните вируси.

Преобладаващата част от вирусите проникват в организма при вдишване през носа и секретът, който се отделя при успешните им атаки, предизвика неприятно смъркане и запушване. Но пък прибързаната и честа употреба на капки не само може да предизвика алергии, но и ще лиши организма от естествена защита. Секретът улавя и обезврежда вирусите, а белите кръвни телца разчистват остатъците.

Носът е опасно оръжие, когато тялото боледува. Кихавицата може да достигне скорост от 160 км/ч, което прави околните изключително уязвими около заразения човек. Особено при отсъствие на елементарни хигиенни навици или запас от носни кърпички.

С напредването на възрастта клетките и тъканите се износват, кожата изтънява и се набръчква, косата опада, зрението и слухът отслабват, но носът и ушите продължават да растат. Просто хрущялите в тези две зони поддържат темпото цял живот.

Женското обоняние като цяло е по-обострено от мъжкото. Дамите долавят повече ухания, имат по-развито усещане за вкус и намират по-бързо подходящите думи, с които да опишат какво помирисват.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама