Интересни инициативи за Деня на Земята в София


Интересни инициативи за Деня на Земята в София
Снимка: WWF

Тази година Часът на Земята прераства в целодневно събитие, което обединява институции, спортни клубове, фермери и природозащитни организации в действия за опазване на природата.

Фермерският пазар "От нашата ферма – с любов за вас!" ще гостува на Часа на Земята с богато разнообразие фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни краища на страната. Пазарът ще отворен на площад Александър Батенберг в София, в събота, 24 март, между 10 и 18 ч. На него ще присъства и екип на WWF, за да представи на софиянци природозащитната си работа, както и какво може да направи всеки, за да намали разхищаването на безценните природни ресурси.

По повод Часа на Земята, Столична община ще разшири пешеходната зона за целия ден в събота (между 8:00 и 21:30 часа) и ще затвори за коли площад Батенберг от бул. "Г.С.Раковски" до ул. "Княз Александър Батенберг". За целия ден на площада ще бъде разкрит и мобилен пункт за събиране на стара техника – електрическо и електронно оборудване. Зелените светлини на 50 пешеходни светофара в града ще светят във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, подсещайки гражданите да изгасят осветлението си вечерта, включвайки се в световната инициатива.

За втора поредна година WWF, заедно с Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх за Часа на Земята. Тази година към проявата се присъединява и платформата за спорт Activity Choices. "София разполага с голяма привилегия, но и голяма отговорност – Природен парк "Витоша", най-старият на Балканите, споделя Мартина Попова от WWF. Организираме качването на Черни връх на Часа на Земята, за да привлечем вниманието на хората към нуждата горите, въздуха и чистата вода както на Витоша, така и на останалите природни и национални паркове да бъдат възможно най-добре защитени, допълва Попова.

Софиянци са поканени и на традиционното гасене на светлини за Часа на Земята и съпътстващото огнено шоу с участие на театър на огъня и сенките Fireter и огнено шоу "Дивинитас" пред Народния театър Иван Вазов. Отново фасадите на знакови сгради като Президентството, катедралата Александър Невски и Народното събрание, заедно с много други, ще бъдат притъмнени за час от 20,30 до 21,30 ч.

Вече 101 български общини се присъединиха към Часа на Земята и на много места се организират концерти, състезания и прожекции на филми за природа.

Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, като мобилизира деца и младежи да се грижат за опазването на планетата. В клубовете из страната ще се проведат различни инициативи – засаждане на дървета, уроци от големите към малките скаути за разделно изхвърляне на отпадъци и образователни игри.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Никога не преставай да се усмихваш, дори когато ти е тъжно, някой може да се влюби в усмивката ти.

Маркес

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама