Историята на маските за карнавал


Историята на маските за карнавал
Снимка: Maskata-shop.com

Първоначално маската е имала ритуално значение и за всяка е имало различно приложение. С течение на времето той се свързва с карнавала. Маската се превръща в атрибут на богатството, тя представлява удоволствие. Маската се слага за пакост или за да скриеш лицето си, ако възнамеряваш да направиш нещо ...нередно.

Във Венеция, родината на карнавалната маска, всеки може да участва в карнавала. Под маската всички бяха повече или по-малко равни; това караше хората да се чувстват по-свободни. Може да разгледате различни модели и видове карнавална маска в сайта – Maskata-shop.com.

Зад маските хората крият не само лица, но и тайни. С тях се свързват различни мистични и загадъчни асоциации. Зад маска може да се скрие всичко... Но маските са и чудесен аксесоар за карнавала. Именно в тази роля те се срещат най-често, като се изключат ритуалните традиции на различните племена. Красивата карнавална маска е истинско произведение на изкуството. В тази статия ще поговорим за този аксесоар, като припомним неговата история.

Първоначално маските са били част от ритуални принадлежности. Всяка маска има свое специфично значение и употреба. Днес много от традициите са оцелели, преобразени по съвременен начин. В древността маските са служели за прикриване на самоличността на онези, които са имали осъдителни интимни отношения и са участвали в незаконни дейности. Първите такива аксесоари се появяват във Венеция преди няколко века. На украсяването на маските се отдава голямо значение. Великолепието и красотата, с които те блестят, предизвикват страхопочитание. За украса се използвали кожи, скъпи тъкани, скъпоценни камъни и птичи пера. Основата е изработена от папие-маше. Пряката връзка с венецианския карнавал ( Carnevale ) се появява малко по-късно. Като атрибут на богатството и всякакъв вид самовъзвеличаване, маските се вписват идеално в тези шествия, преливащи във всички нюанси на житейските удоволствия.

Ако говорим за карнавални маски, струва си да кажем, че те са се появили във Венеция. Карнавалните маски се носят дълго време и има много поводи за това. Маските се слагат за забавление и за да се скрие лицето. Случвало се е лицата на някои венецианци да бъдат скрити през по-голямата част от годината. През XVIII в. славата на венецианските карнавали започва да се разпространява из цяла Европа. В тях може да участва всеки, независимо от социалния му статус или произход. Маските за такова разнородно събрание имат своеобразна изглаждаща функция: скривайки самоличността на притежателите си, те позволяват на хората да се чувстват по-свободни. В специални работилници се изработват разнообразни маски. Декорациите са много важни: богатите хора могат да си позволят да поръчат уникален аксесоар за празника. Карнавалните маски се изработват ръчно и оригиналността им не страда.

Пълнолицевите аксесоари са в състояние да придадат загадъчност , като същевременно запазват характерните черти на различните личности, които ги отличават от другите. Полумаските, които разкриват долната част на лицето, ви позволяват да очаровате спътника си с очарователна усмивка. Те могат да се носят и без костюм. Материалът, от който се изработват маските, е предимно папие-маше и кожа. По същество карнавалните маски са разновидности на маските на италианския уличен театър. Най-известните от тях са Арлекино и Коломбина. Всички герои имат отличителен характер и характерен начин на обличане.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато паднеш, все още не си победен. Истински победен си тогава, когато откажеш да станеш и да пробваш отново.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама