Изложбата "Другаде" на Лариса Илиева - абстракцията като самопровокация


Изложбата "Другаде" на Лариса Илиева - абстракцията като самопровокация
Снимка: Личен архив Лариса Илиева

Лариса Илиева ще открие своята авторска изложба "Другаде" на 25.04.2023 г. от 18:30 ч. в Салонната зала на Vivacom Art Hall Oborishte 5. Експозицията ще представи на любители и колекционери около 30 живописни платна, част от тях специално създадени за изложбата, и подбрани към тях произведения от предишни периоди, не познати на публиката в София до сега. 

Ето какво споделя Лaриса Илиева за творбите от изложбата:

"Заглавието на изложбата "Другаде" загатва за моя вътрешен свят, в който се намирам живописвайки, където моето "аз" намира себе си и се пресича с битието върху създаденото от мен визуално поле. В него цари хаосът, който с помощта на въображението ще роди един друг, измислен свят. Това е и моето убежище сред ярките цветове, фриволните жестове на четката и противопоставянето им с черните линиии", споделя тя.

Избира абстракцията като самопровокация и освобождаване на цветовете и формите от класическото им възприятие, но на моменти изпитва нуждата да внася човешко присъствие уравновесяващо магмата от тонове. Тогава използва различни цитати от историята на изкуството, библейски образи, спомени или препратки от настоящето. Такива картини, които са част от "Другаде": "Адам и Ева", "Съвременна Мадона", "Сън в лятна нощ", "Завръщане в Живерни", "Източен портрет", в които се отразяват вълненията от проблемите на днешния ден и желанието за уединение, обръщайки поглед назад.

Техниката ѝ е повлияна от класическата европейска живопис, но се чувства и влияние от Сецесиона и японската гравюра, които се преплитат с използването на съвременни материали като цветните маркери. Обича да комбинира интензивни цветове с графични ритми изпълнени с черен китайски туш и да добавя различни щтрихи и текстури върху платното. Така се получава пачуърк от повърхности с богатство на трептене и светлинни отблясъци. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама