Изложбата "Душа за продан" разкрива метаморфозите на жени


Изложбата "Душа за продан" разкрива метаморфозите на жени
Снимка: Личен архив

Образите на жени, преминали през болезнена житейска метаморфоза, са акцент в картините на художничката Аменун Женева в изложбата "Душа за продан". Експозицията ще бъде открита на на 13 октомври в галерия "Лампион".

Животът на героините в произведенията на авторката е разделен на "преди" и "след", като промяната е подчертана чрез нишка от злато.

"Картините от серията са изблик на моето съзерцание над хората. Хора, които за да се приспособят, "продават" душата си. Но да се приспособиш, не означава да се примириш. Защото колкото и да се старае човек да избяга от същността си, това е невъзможно. Същността е необходимо да се развива, а не да се потиска. Вярвам, че ако човек промени дори едно нещо от същността си, няма да му стигне земният път да промени всичко останало", казва Женева за творбите си в "Душа за продан".

***

Аменун Женева е творческият псевдоним на Янна Купенова. Тя е художник и основател на независимия фестивал "Part of Heart". Голяма част от картините ѝ са в частни колекции в България и чужбина. Последните ѝ два концептуални проекта - "Nomad" и "Take my pill", бяха вдъхновени от нейната философията за живота и отношението към природата. През 2021 г. художничката бе избрана от съгражданите си в район "Слатина" за един от "будителите, които живеят сред нас".

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама