Изложбата-кауза "Розов облак": За силата на жените


Изложбата-кауза "Розов облак": За силата на жените
Снимка: ПР

Националната галерия за пореден път застава зад каузата на фондация "Emprove". Рада Якова представя 12 обли обекта от стоманена мрежа в нежни нюанси на розовото, които съчетават усещане за солидност и мека въздушност, кореспондиращи с женската същност. В тази концепция фондацията припознава силата - видима и невидима - която дава вятър в платната, обединява и закриля. Инсталацията олицетворява също подкрепата в обществото и умението да заставаме едни зад други в бурите на живота. Ще бъде бъде открита на 24 октомври (вторник), от 18.00 до 20.00 часа, в Квадрат 500, бул. "Васил Левски" 95.

Авторката споделя: "Над нас винаги бди по един Розов облак, който крие неподозирана способност. Той е онази скрита мощ, която обединява жените, носейки чувство за подкрепа и защита".

Откриването в Квадрат 500 ще бъде допълнено от имерсивно преживяване в специално помещение. Там гостите ще могат да усетят разнообразието на деликатната женска сила чрез десетки портрети, създавани в продължение на три месеца под "сянката" на облака от Рада Якова. За пълното потапяне в тях ще се погрижат от Театъра на сетивата с аудио-пътешествието, което пренася в медитативно състояние жените от портретите по време на сесиите им с художничката.

Коя е Рада Янкова

Рада Янкова е артист, чийто творчески живот преминава между София и Хага. През 2001 се мести във Виена, където учи в един от най-добрите университети по изкуства в Европа – "Die Angewandte". С дипломата си печели награда за креативност от Scholz and Friend, Цюрих през 2009. Оттогава приема артистичната изява като свой професионален път. Творчеството ѝ е показвано в галерии в Прага, Амстердам, Хага, Ню Йорк, Виена и Лондон, а през 2019 нейната инсталация „RedRoom“ е в съпътстваща изложба на Венецианското биенале. Рисуването винаги е било нейна страст, а в последните три години открива и нови форми на художествено изразяване. Последният пример за това е инсталацията "Розов облак" в подкрепа на фондация "Emprove". За себе си споделя, че е артист, който чрез изкуството търси, осмисля и защитава жените. Стилът ѝ е ярък и запомнящ се, каквато е и самата Рада Якова.

За фондация Emprove

Мисията на фондацията Emprove е да повишава осъзнатостта към най-ранните прояви на насилие във взаимоотношенията, да променя обществените нагласи, както и да подкрепя жени и момичета, преживели насилие. Дейността й включва публични кампании за ранна превенция и осведоменост, безплатна психологическа и юридическа подкрепа към жени, преживели насилие, коучинг, събития, обучения, групови терапевтични сесии, арт инициативи, както и изграждането на общността "Жените Survivors", която подкрепя други жени по пътя им към промяна и нов живот.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Това, за което човек постоянно мисли, ще дойде. И това, което постоянно отрича, и то ще дойде!  

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама