Изложбата "Пощенски картички от Украйна" показва разрухата в страната


Изложбата "Пощенски картички от Украйна" показва разрухата в страната
Снимка: ФотоФабрика

Вчера София се събуди с чисто нова изложба, подредена на оградата на гробницата на Княз Александър Батенберг на бул. "Васил Левски" 81. Експозицията "Пощенски картички от Украйна" показва 30 архитектурни и исторически обекта, част от културното наследство на Украйна, които са разрушени от руската армия. Изложбата показва всеки обект в своеобразна пощенска картичка, разделена на "преди" и "след" войната.

По данни на Украинския културен институт от началото на войната на Русия срещу Украйна руските въоръжени сили са унищожили или повредили повече от 500 исторически, архитектурни и археологически обекта в Украйна. Обстрелвани са "вражески" музеи, мемориали, университетски сгради, кина, църкви, храмове, катедрали и паметници.

Изложбата, която ще остане на оградата на гробницата на Батенберг до края на годината, е продължение на "разговора" с жителите на столицата, започнат от ФотоФабрика на 9 май тази година, когато на същото място – с поглед към Паметника на Съветската армия – беше подредена експозицията "Украйна: Архивите на едно престъпление" с кадри на Reuters. Този "разговор" прерасна във вандализиране на изложбата, когато част от таблата ѝ бяха унищожени или старателно издраскани с латинската буква Z, символизираща редом с доста други неща и подкрепа към нашествието на руската армия в Украйна. Благодарение на тази външна намеса изложбата остана на място още месец над предвиденото време, за да ни стане малко по-ясно от коя страна на историята живеем.

Със средствата на фотографията, и то най-вече в качеството ѝ на документ, проектът събира и показва разрухата по възможно най-видимия начин - представяйки я през сравнение с миналото. "Картичките" от Украйна, събрани в тези 30 табла, не пращат поздрави и благопожелания, а предупреждение и напомняне. Предупреждават, че имаме уроци за учене и напомнят какво става, когато не ги усвоим навреме. Проектът събира и показва разрухата по възможно най-видимия начин - представяйки я през сравнение с миналото.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не смятам, че лифтингът е жизненоважен за една жена. Дори да получите красиво лице, белезите върху сърцето и черните петна в душата остават.

Бриджит Бардо

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама