Жена прави от човешка коса платна за събиране на нефт


Жена прави от човешка коса платна за събиране на нефт
Снимка: iStock/Guliver

Фризьорка от Уелс е намерила необичаен начин да използва човешка коса и е отворила работилница за производство на платна за чистене на нефтени разливи, съобщи Newsweek.

Адел Уилямс работила като фризьор по целия свят в продължение на 10 години. Тя се върнала в Обединеното кралство от Канада преди около две години. "Докато работех в канадски салон, научих, че цялата подстригана коса се изпраща за преработка в платна, които се използват за абсорбиране на петрол от разливи във вода. Това имаше смисъл, тъй като косата естествено абсорбира маслото. Затова мием косата си с шампоан", обясни жената.

Вдъхновена от опита си в канадския салон, Уилямс проучила, че във Великобритания събирането на косми за такава цел не се практикува. Тогава тя решила да отвори собствена работилница и да започне производство.

Британката получава част от косата си по пощата от хора, които искат да подкрепят нейния проект. Тя също така си сътрудничи с фризьори и компании за удължаване на коса.

Жената измива получената коса и я държи три месеца, в случай че в нея живеят насекоми. Британката твърди, че създадените от нея платна поглъщат четири пъти повече нефт, отколкото тежат. Необходими са около 800 грама коса, за да се направи едно платно, докато косата на един човек с дължина до рамене тежи средно около 30 грама.

Процесът на изработка на платното отнема около два часа, а ако работят двама души, това време се намалява до 45 минути. Жената планира да регистрира бизнеса си като социално предприятие и да получи финансиране за създаване на завод.

Британците смятат, че тя вече е създала платна от 80 килограма коса. Сега тя има седем кутии с коса, всяка от които тежи 25 килограма.

"Искам да направя света по-добро място. За мен е удивително, че имаме материал, който расте точно на главите ни и може да реши много проблеми, но ние правим пластмасови платна за почистване на масло. Не е правилно. И изхвърляме материала от главите си в боклука, въпреки че е по-ефективен и екологичен", подчерта жената.

Източник: БГНЕС

Етикети:
Iwoman.bg

Коментари


Още от Любопитно


Реклама
Реклама

Ако накараш човек да се усмихне, променяш света. Може би не целия свят, но поне неговия.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама
Реклама