Как COVID-19 промени начина, по който пътуваме


Как COVID-19 промени начина, по който пътуваме
Снимка: iStock/Guliver

Пандемията от COVID-19 изненада всички ни и определено много промени начина, по който живеем. Тя промени и начина, по който пътуваме... ако изобщо в момента го правим.

Но дори в момента да не отделяме много време и средства за екскурзии, то със сигурност ще дойде моментът, в който отново ще започнем да кръстосваме света. И ето как пътуването ще бъде различно, дори след като коронавирусът е вече в историята.

Устойчивостта ще бъде движеща сила

Туристите все повече ще се фокусират върху устойчивостта. Според експертите в бранша, пътниците ще поемат ролята на загрижени граждани, изискващи отговорни политики за пътуване. Индустрията пък от своя страна ще отговори с активни мерки за приоритизиране на здравословния живот пред маржовете на печалба.

Малките общности ще играят по-голяма роля

Пътуващите могат да донесат промяната и подема в малките градове, които вече са се борили икономически и преди пандемията. Добре идея е да пътувате до по-малки и непопулярни дестинации, покровителствайки местния бизнес.

"Трябва да разнообразим нашите пътувания, за да избегнем масовия туризъм и да се съсредоточим върху местата, които наистина се нуждаят от парите ни", казва Кейт Нюман от Travel for Difference, която предлага пътниците да се фокусират върху "глобалния юг" или развиващите се страни, които силно зависят от туризма.

Качеството става по-важно от количество

Пътуващите на големи разстояния влагат повече енергия и душа в своите пътешествия.

"COVID-19 ми позволи да преосмисля как и защо пътувам", казва Ерик Принс от The Minority Nomad. "Даде ми свободата да изследвам туристически проекти за страстта, вместо заради заплатата."

Вместо да се съсредоточи върху платени мероприятия, блогърът, който живее в Тайланд, казва, че ще се захване със самостоятелно финансиран проект, за да подпомогне провинциалните райони на страната си.

Пътуването ще започне на висока скорост

За мнозина пътуванията с кола може да са единствената осъществима опция за пътешестване в момента. Шофирането през държавни граници може да бъде също толкова вълнуващо, колкото и прелитането през тях. Това важи, дори ако си останете в България и заминете на ски почивка в Банско например.

Съветниците за пътуване ще имат още по-съществено значение

Специалистите в туризма прогнозират преминаване към резервиране на пътувания чрез агенти и утвърдени оператори, отбелязвайки техните безценни знания и браншови връзки.

Според тях, това, което ни показа 2020 година, е опитът и финансовата защита на резервациите чрез туристически агент. Това определено са важни неща.

Още по-хубаво би било, ако потребителите се насочат към агенти, специализирани в опазването на околната среда. Определено е много важно всички ние да държим на тези неща.

Ще се радваме повече на времето у дома

Някои хора откриват предимствата на пътуването дори у дома. В наши дни онлайн класовете за готвене, изучаване на езици и виртуални преживявания помагат да се поддържа духа на пътуването жив. Именно по този начин се стимулират чувствата, които предизвикват пътуванията.

Размяната на пощенски картички с познати също е друг, красив начин да изживеете пътуването отново, и то по напълно безопасен начин.

Планирането на пътувания ще вдига адреналина още повече

Този труден период с пандемията ни напомня, че пътуването е важно за укрепване на психичното здраве и личностния растеж. Има дори научни изследвания, които да подкрепят това твърдение.

Ето защо, когато стане времето да пътешестваме отново, ще се радваме още повече, отколкото преди. Звучи вълнуващо, нали?

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама