Как да изберем най-сладката диня на пазара


Как да изберем най-сладката диня на пазара
Снимка: iStock/Guliver

В тази статия ще ви дадем ценни съвети как правилно да изберете диня, която да е вкусна и сладка.

Жълто петно

Ако видите ярко жълто или оранжево петно ​​върху динята, то тогава не се колебайте, взимайте я! Такива петна се формират върху места, където дините влизат в контакт със земята. Именно тези петна показват, че плодът вече е узрял и е ще е много сладък.

Ярки ивици

Ярки ленти върху кората показват, че динята е узряла.

Плътна кора

Зрялата диня има плътна и издръжлива кора, която е почти невъзможно да пробиете с нокът. Още един знак, че това е правилната диня.

ПОЛЕЗНИТЕ СВОЙСТВА НА ДИНЯТА

Проверете опашката

Всички дини имат опашка. Когато избирате плода, хубаво е да видите каква е опашката. Правилото е: колкото по-суха е опашката на динята, която сте избрали, толкова по-сигурно е, че тя е узряла и ще бъде много вкусна.

Динята не трябва да бъде прекалено голяма

Размерът също има значение. Не е добре да купувате прекалено големи дини. Възможно е те да бъдат пълни с нитрати и със сигурност няма да са толкова вкусни.

Почукайте динята

И на последно място, но не и по значение, ви препоръчваме да почукате динята. Така може да разберете дали е достатъчно зряла и сладка. Една хубава диня трябва да "кънти" (все едно чувате звън) поради микро-празнини, образувани по време на процеса на зреене. Ако попаднете на такава, не му мислете, а купувайте!

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Казват, че душите живеят в очите на хората. Дори животните го усещали и гледали човека в очите.  

Людмила Филипова

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама