Как да разберете дали киселото мляко е истинско


Как да разберете дали киселото мляко е истинско
Снимка: iStock/Guliver

Киселото мляко е една от най-полезните традиционно български храни. За съжаление, на пазара все по-рядко може да се намери натурално кисело мляко - без сгъстители и подобрители. Най-честите добавки в него са глутен (нишесте), сол, захар и сухо мляко. Последните три са трудни за доказване в домашни условия, но нишестето може да се открие много лесно.

Нишестето е бяло вещество, което в хранителната промишленост често се използва за сгъстител и така попада и в индустриалното кисело мляко. Сигурно си спомняте, че нишестето лесно се открива с йодна тинктура.

Ето как:

Грабнете с лъжичка кисело мляко, капнете 2-3 капки йод върху него и изчакайте няколко минути. Мляко, сгъстявано с нишесте, променя цвета си в синьо-лилаво. Ако в киселото мляко няма нишесте, мястото на йодните капки ще остане кафеникаво.

Освен това натуралното кисело мляко отделя суроватка, ако престои повече от час.

Друг добър начин да се провери дали едно кисело мляко е истинско е да го използвате за закваска. Ако домашното мляко се закваси, значи проверяваното съдържа млечно-кисели бактерии и това е много по-сигурен начин за контрол на състава му.

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Ние не можем да променим никого. Можем само да го обичаме.

"Аз преди теб"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама