Как да станем кулинарен инфлуенсър?


Как да станем кулинарен инфлуенсър?
Снимка: iStock

Кулинарният фотограф и блогър Габриела Христова обяснява как се е запалила по фотографията и дава съвети към начинаещи кулинарни инфлуенсъри.

Кулинарната фотография става все по-популярна, изпълвайки милиони Instagram фийдове всеки ден. Но с толкова много налично съдържание става все по-трудно за начинаещите кулинарни фотографи да се откроят от тълпата. Открийте как можете да направите и най-простичките ястия, създадени у дома, да изглеждат достойни за звезда на Мишлен.

Разкажи ни малко повече за себе си, Габи; как попадна във фотографията?

Винаги съм била любител на фотографията и съм оценявала добрите снимки. През 2016 година любопитството ми се отключи и започнах да мисля как се създават хубави снимки. Тогава купихме и първият ми фотоапарат (с който снимам и до днес).

Започнах да снимам предимно пейзажи, изгреви, залези и да споделям снимки в различни форуми търсейки контакт с други любители на фотографията, докато не попаднах във форум, в който имаше категория “фууд” през 2018-та. Любовта ми към храната си каза думата и започнах да съчетавам двете неща, които обичам. Готвех и снимах непрекъснато. Беше ми страшно интересно, търсех все повече информация по темата "кулинарна фотография", четях книги за нея и така неусетно от хоби тя се превърна в моя професия.

От къде черпиш вдъхновение за твоите фотосесии?

Вдъхновение мога да намеря навсякъде. Една разходка из пазара сред свежите плодове и зеленчуци ми е абсолютно достатъчна за идея за снимка. Цъфналите пролетни дървета, летните плодове и подправки, зимните елхови клонки, есенните цветове, природата ме вдъхновява изключително много.

Как успяваш да подредиш толкова изящни сцени и от къде да се сдобием с красива посуда за кулинарната фотография?

Сцените несъмнено са плод на опит. Композицията във фотографията си е цяла наука и метода проба-грешка работи и сега при мен. Строя сцена снимам, след това я развалям и построявам наново, докато не стигна до желания резултат.

Посудата или реквизата, който използвам е събиран с години откъде ли не. Много е важно фотографът сам да намери стила си и тогава да се насочи към подходящ реквизит. Аз ще си призная, че скачам от винтидж в модерно и от минималистично в богати и пищни сцени. Въпрос на вдъхновение.

Напоследък снимам повече напитки и се сдобих с много красиви чаши от malltohome.bg. Често пазарувам онлайн, но и обикалям магазини за вещи втора употреба в търсене на "съкровища".

Какви съвети би дала към желаещите да станат кулинарни инфлуенсъри?

Нека да бъдат себе си. В снимките, в постовете си. Да покажат кое ги вдъхновява, да следват стила си и така ще станат разпознаваеми за аудиториите си. Скоро една моя последователка ми каза, че не е нужно да си агресивен, за да те забележи някой и аз съм напълно съгласна. Нека винаги влагат много старание във всичко, което правят. Отделеното време и качеството се ценят високо от хората.

Един от начините за привличане на хора е организирането на игри и предизвикателства. Бъдете креативни и изберете най-подходящия начин да ангажирате вашите последователи.

Разкажи ни за играта, която организирате съвместно с malltohome.bg през февруари и как нашите читатели могат да се включат в нея?

Играта през февруари месец е по-скоро предизвикателство, което заедно отправяме към хората. Става дума за снимки на напитки, с четири различни теми през четирите седмици на месеца.

В тази статия в блога ми съм дала съвети за това как се правят добри снимки на напитки, както и ще продължа да давам такива през целия февруари в Instagram.

От 1 до 7 февруари - "Беклайтинг". Ще снимаме със светлина идваща отзад

От 8 до 14 февруари - Коктейли. Ще снимаме коктейли и ще разменяме рецепти

От 15 до 21 февруари - Топли напитки. Ще разберем какви са тънкостите при тях и как да ги направим апетитни

От 22 до 28 февруари - "Сплаш" снимки. Как да ги разплискаме е ясно на всички, но ще разберем и как да ги заснемем.

Предизвикателството

Всеки, който иска да се включи трябва:

- да направи снимка на напитка според темата на седмицата

- да я постне в профила си в Инстаграм, като тагне @gabbys_food_photos и @malltohome, за да я видим.

Накрая на месеца заедно ще изберем най-добрата снимка, а авторът ѝ ще си спечели ваучер на стойност 80 лв. за пазаруване в malltohome.bg. Ще обявим победител на 1 март в пост в Инстаграм.

Кулинарната фотография изисква ли някаква инвестиция или като за начало можем да започнем с подръчни средства?

Всеки започва, с каквото има, от камерата до реквизита. Телефоните вече имат качествени камери, с които могат да се постигнат великолепни снимки, а посудата, която имаме вкъщи би свършила чудесна работа като за начало.

Все още можете да се включите в кулинарната надпревара тук.

Можете да следите кулинарното пътешествие на Габи в Instagram @gabbys_food_photos

Важна роля в кулинарната фотография играе красивата посуда! Разгледайте специално подбрани продукти за вашите шедьоври само този месец с до 40% отстъпка в malltohome.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама