Как да станем кулинарен инфлуенсър?


Как да станем кулинарен инфлуенсър?
Снимка: iStock

Кулинарният фотограф и блогър Габриела Христова обяснява как се е запалила по фотографията и дава съвети към начинаещи кулинарни инфлуенсъри.

Кулинарната фотография става все по-популярна, изпълвайки милиони Instagram фийдове всеки ден. Но с толкова много налично съдържание става все по-трудно за начинаещите кулинарни фотографи да се откроят от тълпата. Открийте как можете да направите и най-простичките ястия, създадени у дома, да изглеждат достойни за звезда на Мишлен.

Разкажи ни малко повече за себе си, Габи; как попадна във фотографията?

Винаги съм била любител на фотографията и съм оценявала добрите снимки. През 2016 година любопитството ми се отключи и започнах да мисля как се създават хубави снимки. Тогава купихме и първият ми фотоапарат (с който снимам и до днес).

Започнах да снимам предимно пейзажи, изгреви, залези и да споделям снимки в различни форуми търсейки контакт с други любители на фотографията, докато не попаднах във форум, в който имаше категория “фууд” през 2018-та. Любовта ми към храната си каза думата и започнах да съчетавам двете неща, които обичам. Готвех и снимах непрекъснато. Беше ми страшно интересно, търсех все повече информация по темата "кулинарна фотография", четях книги за нея и така неусетно от хоби тя се превърна в моя професия.

От къде черпиш вдъхновение за твоите фотосесии?

Вдъхновение мога да намеря навсякъде. Една разходка из пазара сред свежите плодове и зеленчуци ми е абсолютно достатъчна за идея за снимка. Цъфналите пролетни дървета, летните плодове и подправки, зимните елхови клонки, есенните цветове, природата ме вдъхновява изключително много.

Как успяваш да подредиш толкова изящни сцени и от къде да се сдобием с красива посуда за кулинарната фотография?

Сцените несъмнено са плод на опит. Композицията във фотографията си е цяла наука и метода проба-грешка работи и сега при мен. Строя сцена снимам, след това я развалям и построявам наново, докато не стигна до желания резултат.

Посудата или реквизата, който използвам е събиран с години откъде ли не. Много е важно фотографът сам да намери стила си и тогава да се насочи към подходящ реквизит. Аз ще си призная, че скачам от винтидж в модерно и от минималистично в богати и пищни сцени. Въпрос на вдъхновение.

Напоследък снимам повече напитки и се сдобих с много красиви чаши от malltohome.bg. Често пазарувам онлайн, но и обикалям магазини за вещи втора употреба в търсене на "съкровища".

Какви съвети би дала към желаещите да станат кулинарни инфлуенсъри?

Нека да бъдат себе си. В снимките, в постовете си. Да покажат кое ги вдъхновява, да следват стила си и така ще станат разпознаваеми за аудиториите си. Скоро една моя последователка ми каза, че не е нужно да си агресивен, за да те забележи някой и аз съм напълно съгласна. Нека винаги влагат много старание във всичко, което правят. Отделеното време и качеството се ценят високо от хората.

Един от начините за привличане на хора е организирането на игри и предизвикателства. Бъдете креативни и изберете най-подходящия начин да ангажирате вашите последователи.

Разкажи ни за играта, която организирате съвместно с malltohome.bg през февруари и как нашите читатели могат да се включат в нея?

Играта през февруари месец е по-скоро предизвикателство, което заедно отправяме към хората. Става дума за снимки на напитки, с четири различни теми през четирите седмици на месеца.

В тази статия в блога ми съм дала съвети за това как се правят добри снимки на напитки, както и ще продължа да давам такива през целия февруари в Instagram.

От 1 до 7 февруари - "Беклайтинг". Ще снимаме със светлина идваща отзад

От 8 до 14 февруари - Коктейли. Ще снимаме коктейли и ще разменяме рецепти

От 15 до 21 февруари - Топли напитки. Ще разберем какви са тънкостите при тях и как да ги направим апетитни

От 22 до 28 февруари - "Сплаш" снимки. Как да ги разплискаме е ясно на всички, но ще разберем и как да ги заснемем.

Предизвикателството

Всеки, който иска да се включи трябва:

- да направи снимка на напитка според темата на седмицата

- да я постне в профила си в Инстаграм, като тагне @gabbys_food_photos и @malltohome, за да я видим.

Накрая на месеца заедно ще изберем най-добрата снимка, а авторът ѝ ще си спечели ваучер на стойност 80 лв. за пазаруване в malltohome.bg. Ще обявим победител на 1 март в пост в Инстаграм.

Кулинарната фотография изисква ли някаква инвестиция или като за начало можем да започнем с подръчни средства?

Всеки започва, с каквото има, от камерата до реквизита. Телефоните вече имат качествени камери, с които могат да се постигнат великолепни снимки, а посудата, която имаме вкъщи би свършила чудесна работа като за начало.

Все още можете да се включите в кулинарната надпревара тук.

Можете да следите кулинарното пътешествие на Габи в Instagram @gabbys_food_photos

Важна роля в кулинарната фотография играе красивата посуда! Разгледайте специално подбрани продукти за вашите шедьоври само този месец с до 40% отстъпка в malltohome.bg.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


  • Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 25 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този четвъртък, 25 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Опитайте късмета си, никога не знаете кое сърце ще отключите и откъде любов ще получите. Телец Истинският късмет се падна на вас - здраве. Вижте още: Как да внесете повече радост в живота си според...

  • Хороскоп за днес, 25 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 25 юли 2024

    Научете какво ви очаква този четвъртък, 25 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днешният ден носи прилив на жизнена енергия, за която сте жадували. Изравняването на Луната с Марс предизвиква креативност във вашите проекти. Останете фокусирани върху целите си, тъй като може да се появят разсейвания....

  • 3 зодии, които ще имат невиждан късмет...
    3 зодии, които ще имат невиждан късмет през август 2024

    Това са зодиите, които са избрани от звездите да се радват на най-много късмет през август 2024. Във всичко ще им върви, така че трябва да се възползват максимално. Телец Съдбата ще се усмихне на всеки Телец, но само при условие, че най-после събере сили и направи крачка към по-добрия си живот. Ще...

  • Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024...
    Късметче за всяка зодия за 26 юли 2024

    Вижте какво е късметчето ви за този петък, 26 юли 2024, според зодиакалния ви знак. Овен Животът винаги предлага нов шанс, грабнете го! Телец Каквото искате днес, все ще става, късметът все ще ви огрява. Близнаци Радост чака ви голяма, съкровена и желана. Вижте още: 3 зодии, които ще...

  • 3 зодии, които обичат дълбоко (но не...
    3 зодии, които обичат дълбоко (но не прощават лесно)

    Това са зодиите, които обичат много страстно, не пестят думи и жестове, когато изразяват чувствата си, но също така могат да се обърнат на 360 градуса, когато ги нараните. Телец Венера, планетата на любовта и романтиката, която управлява хармонията в нашите емоционални привързаности, е планетарен...

  • Хороскоп за днес, 26 юли 2024...
    Хороскоп за днес, 26 юли 2024

    Научете какво ви очаква този петък, 26 юли 2024, според зодията.  Овен Овни, днес е ден на интроспекция и съзерцание. Може да откриете, че обмисляте важни житейски решения или капитализирате минал опит. С Марс, който енергизира вашия знак, обичайната ви увереност и смелост се засилват. Използвайте...

виж всички виж всички
Реклама