Как лесно да се справите с мухъла?


Как лесно да се справите с мухъла?
Снимка: iStock

Мъхълът произвежда микотоксини, които могат да създадат множество здравословни проблеми, кашлица, астма екземи и други дори по-сериозни проблеми.

Какво представлява?

Мухълът е плесен или гъбично образование, което абсорбира хранителни вещества от външната среда. Той освобождава ензими, които разграждат източника на храна и след което го усвояват и по този начин мухълът се разраства.

Плесените се размножават, като пускат във въздуха малки спори, които кацат върху повърхности, които могат да осигурят източник на храна (например органични строителни материали като гипсокартон, латекс, тапети и др.) и влажна среда. Температурните диапазони, в които той вирее са между 6 и 30 °C.

Как да се справите с мухъла?

За да се преборим с този проблем, трябва първо да установим източника на вода или влага, която е един от неговите ключови среди за размножаване. Възможно причина за размножаването му да е лошо проветрение на мястото или помещението. Едва когато сме решили този проблем, можем да продължим към унищожаването на гъбичките.

Един от начините е да използвате водороден пероксид, който е добро противогъбично и бактериално решение.

Изсипете 3% концентрат на водороден пероксид в пулверизатор. Изпробвайте първо незабележима област от повърхността, за да предотвратите обезцветяване или повреда. Напръскайте мухлясалата повърхност и я оставете за 10 минути. След това изтъркайте областта с достатъчно сила, за да премахнете петната от плесен. След като повърхността е без остатъци от мухъл и петна, избършете със суха кърпа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Животът е възмутителен, когато мислиш за него, и прекрасен, когато го живееш.

Карол Корд

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама