Как може да ни навреди водата за уста


Как може да ни навреди водата за уста
Снимка: iStock

Водата за уста отдавна се използва като средство за поддържане на добра орална хигиена. Тя помага за премахване на плаката и освежаване на дъха чрез намаляване на вредните ефекти на киселината, образувана в резултат от контакта между остатъците от храна и бактериите, „живеещи“ в устната кухина.

Но тези безспорни ползи на водата за уста не изключват вредата от нейната употреба. Австралийски учени предупреждават, че хората, които използват този хигиенен продукт, имат сериозен повод за притеснение.

Някои от тях дори злоупотребяват с водата за уста, използвайки я 4-6 пъти на ден, вместо препоръчаното от производителя - 1-2 пъти дневно. Експерти от Университета в Глазгоу (Шотландия) доказаха, че употребата на вода за устата се свързва с поне два тревожни ефекта.

Първо, продуктите на алкохолна основа убиват полезните бактерии в горната част на храносмилателния тракт и дразнят лигавицата. На второ място, доказано е, че водата за уста играе роля за увеличаване на честотата на рак. В проучването са участвали над 4 хиляди души. 1962 от тях са пациенти на онкологични болници, останалите са здрави хора.

Резултатите от анализа на личните навици и хигиенни продукти, използвани от участниците в експеримента, сочат че честото използване на вода за уста провокира образуването на ракови клетки в тялото.

Рискова група

Пушачите, които са свикнали да заглушават миризмата на тютюн, като изплакват устата със специалната ароматна течност, излагат здравето си на най-голям риск. Този навик е не по-малко вреден от самото пушене. Редовната употреба на вода за уста насърчава образуването на ракови клетки в ларинкса, устата и дори стомаха.

Резултатите от проучването не означават, че трябва да се откажете от водата за уста. Но е добре да не я употребявате повече от 1 път на ден. Този хигиенен продукт е по-подходящ за пациенти, които изпитват сухота в устата заради приема на силни лекарства. Повечето хора със здрави зъби нямат нужда от вода за уста.

Не само рак, но и диабет

Учени от два университета в Харвард и Пуерто Рико стигнаха до заключението, че употребата на вода за устата също може да причини диабет.

Експертите са изследвали медицинската история на 1200 пациенти на възраст 40-65 години (с риск от диабет). В хода на проучването се оказва, че хората със затлъстяване са с 20% по-склонни да развият диабет, ако използват вода за уста веднъж дневно. Рискът при тях се увеличава с 30%, ако я използват два пъти дневно.

Повечето от течните продукти за орална хигиена не са бактериално селективни. Заедно с вредните гнилостни микроорганизми те унищожават и полезните. По-специално съставките във водата за уста са с ефективност срещу вредните бактериите, които произвеждат азотен оксид.

Последното съединение е необходимо на организма, за да нормализира нивата на кръвната захар. Липсата на азотен оксид в крайна сметка води до развитие на диабет.

Оказва, че в преследване на идеята да се сдобием със свеж дъх и искряща усмивка, ежедневно подлагаме здравето си на риск.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Човек се дави не защото е скочил, а защото е останал под водата.

Паулу Коелю

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама