Много хора имат предпочитания по отношение на цвета на яйцата. Някои смятат, че кафявите яйца са по-здравословни или по-естествени, докато други мислят, че белите яйца са по-чисти или просто имат по-добър вкус. Дали обаче разликите е само в цвета на черупката? Научете по-долу.
Яйцата са в много цветове
Кокошите яйца могат да бъдат с различни цветове, а в супермаркета често се срещат както кафяви, така и бели. Много хора обаче не знаят какво причинява различните цветове на яйцата.
Още: Кардиолог: Здравословно ли е всеки ден да се консумират яйца?
Отговорът е съвсем прост - цветът на яйцата зависи от породата на кокошката. Например тези от породата White Leghorn снасят яйца с бяла черупка, докато Plymouth Rocks и Rhode Island Reds снасят яйца с кафява черупка.
Някои породи кокошки, като Araucana, Ameraucana, Dongxiang и Lushi, дори снасят сини или синьо-зелени яйца.
Различните цветове на яйчната черупка се дължат на пигментите, които кокошките произвеждат. Основният пигмент в кафявите яйчни черупки се нарича протопорфирин IX. Той се произвежда от хема - съединението, което придава червения цвят на кръвта.
Основният пигмент в сините яйчени черупки се нарича биливердин, който също се получава от хема. Това е същият пигмент, който понякога придава на синините синьо-зелен цвят.
Още: 5 грешки, които допускате, когато съхранявате яйца
Черупките на яйцата могат да се различават по цвят и при една и съща порода кокошки в зависимост от генетичната доминантност сред отделните птици.
Но въпреки че генетиката е основният фактор, който определя цвета на яйцата, други фактори също могат да окажат влияние върху него. Например, с възрастта кокошките, които снасят кафяви яйца, са склонни да снасят по-големи и по-светли яйца. Околната среда, начинът на хранене и нивото на стрес на кокошката също могат да повлияят до известна степен на цвета на черупката.
Кафявите яйца по-полезни ли са от белите?
Често хората, които предпочитат кафяви яйца, го правят, защото вярват, че кафявите яйца са по-здравословни и по-естествени от белите.
Още: Как да сварите яйца в Airfryer
Истината обаче е, че от хранителна гледна точка всички яйца са много сходни, независимо от техния размер, клас или цвят.
И кафявите, и белите яйца са здравословни храни. Едно типично яйце съдържа много витамини, минерали и висококачествени протеини, като всичко това е събрано в по-малко от 80 калории.
Учените обаче са сравнили яйцата с кафява черупка с тези с бяла, за да проверят дали има някаква разлика. Няколко проучвания са установили, че цветът на черупката не влияе съществено върху качеството или състава на яйцата.
Това означава, че цветът на черупката на яйцето няма много общо с това колко здравословно е то. Единствената реална разлика е пигментът в черупката.
Още: Тайната на перфектните яйца на очи
Други фактори обаче могат да повлияят на хранителното съдържание на едно яйце.
Например средата, в която се намира кокошката, може да има голямо влияние. Яйцата от кокошки, които са пуснати да се разхождат на слънце, съдържат 3-4 пъти повече витамин D, отколкото в яйцата от кокошки, отглеждани по конвенционален начин.
Видът на храната, с която се храни кокошката, също може да повлияе на съдържанието на хранителни вещества в яйцата.
Кокошките, хранени с храна, богата на омега-3 мастни киселини, дават яйца, които съдържат много повече омега-3 мастни киселини от нормалното. Същият ефект е установен и при витамин D, когато кокошките ядат обогатен с витамин D фураж.