Каква е разликата между най-популярните червени вина


Каква е разликата между най-популярните червени вина
Снимка: iStock/Guliver

Надали има сезон от годината, различен от зимата, в който масово се консумира червено вино. Да не говорим пък за коледните празници, когато алкохолната напитка се лее с литри по всички трапези. И това е съвсем нормално, предвид факта, че червените вина се комбинират чудесно с месни блюда, сирена и всякакви мезета. Но знаете ли какво различава най-разпространените сортове – сира, мерло, пино ноар и каберне? Всяко едно от тях разполага със свой собствен набор от характеристики и именно тези разлики всъщност правят вината толкова специални.

Мерло

Мерлото е по-мекото и гъвкаво вино. Често се описва като сочно с вкус на шоколад и череша. То се счита по-скоро за приятно и „лесно пиещо се“ вино поради тези си характеристики, а в комбинациите, където гроздето е доминиращо, меките плодови вкусове се разкриват още от съвсем младо.

Каберне

Каберне Совиньон от друга страна е по-старият и по-агресивен брат на Мерлото. Гроздето е много по-таниново, което означава, че ще даде на устата ви това усещане за сухота и често се казва, че има силен „гръбнак”. Каберне е грозде, което трябва да зрее по-дълго време, съответно и вината от този сорт се нуждаят от повече време, за да отлежат в бутилката, преди да бъдат отворени, защото младите танини на виното могат да бъдат много агресивни.

Пино Ноар

Пино Ноар е френски сорт грозде, от който се произвеждат вина, които се характеризират като леки и ароматни. Може да се каже, че е претенциозен и дава относително малка реколта, в зависимост от сезонните условия и особеностите на местността. Има много тънък, наситен вкус и аромат. Вината от този благороден сорт се отличават със средно интензивен до интензивен цвят и с аромати на червени, понякога черни горски плодове, гъби и горска шума.

Сира

Сира (или Шираз) се отглежда във всички страни, които се занимават с винарство, но истинският му вкус се ражда във френската долина Рона. Вината от този сорт се характеризират с високи танини, алкохолен градус, богати аромати на боровинки, касис, зрели червени и черни плодове, кожа. Най-подходящо е в комбинация с агнешко ичервени меса като телешко, дивечово, свинско, както и отлежали и пикантни сирена като синьо сирене и гауда.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Не е чудо да имаш сто приятеля. Чудо е да имаш един, който да е на твоя страна, когато стотици са против теб.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама