Каква е разликата между прясно, пастьоризирано и UHT мляко


Каква е разликата между прясно, пастьоризирано и UHT мляко
Снимка: iStock

Докато едно време прясното мляко се продаваше в пликчета, тенекии и идваше директно от фермата, то днес всеки супермаркет е пълен с безброй различни опаковки, кутии и шишета. Целият избор включва и доста видове - прясно, пълномаслено, UHT и пастьоризирано. Каква е разликата?

Прясно необработено мляко

Това е млякото, което се получава непосредствено след доенето на кравите. В продължение на няколко часа в него се съхраняват "живи" вещества, полезни за здравето. Същевременно в състава му има и патогенна микрофлора, която се унищожава при варене.

Пълномаслено мляко

Нарича се пълномаслено мляко, тъй като все още не е разредено и в него се съдържа високо количество мазнини.

Пастьоризирано мляко

По време на пастьоризацията млякото се нагрява, което унищожава някои от микроорганизмите в него. Но тъй като някои от тях все още остават, това мляко може да се съхранява само в хладилник.

UHT мляко

За 2-3 секунди млякото се загрява до температура 135-150 градуса и веднага се охлажда до 4-5 градуса. В резултат на това вредната микрофлора се унищожава, а полезните витамини остават. Освен това този вид мляко може да се съхранява при стайна температура повече от 6 седмици.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама