Каква храна е подходяща за малки кучета ?


Каква храна е подходяща за малки кучета ?
Снимка: petfood.bg

Днес производителите на готови храни за кучета предлагат отделна гама продукти, предназначени за хранене на малки кученца. Тази специализирана гама позволява на стопаните да осигурят на животинките си всички витамини и микроелементи, от които се нуждаят, за да бъдат здрави и да се развиват. При избора на такава храна обаче трябва да се вземат предвид някои нюанси.

Готовата храна за малки кучета включва следните продукти:

Благодарение на използването на съвременни технологии в производствения процес производителите могат да произвеждат продукти с балансирано хранително съдържание. По този начин стопаните на малки кучета ще могат да осигурят на своите любимци храна, в която са взети предвид необходимите протеини, мазнини, въглехидрати, минерали, фибри и витамини и други нутриенти.

За да се организира храненето на подрастващо куче, трябва да се вземат предвид нуждите на организма на животното на всеки етап от растежа. Затова при избора на храна трябва да помисли в следните насоки.

  • Протеините са много важни за растящото тяло и са отговорни за растежа на мускулната тъкан. Храната трябва да съдържа и съставки, които компенсират недостига на калций, витамин D и фосфор. Витамините С и Е са важни за здравето на кучето ви.
  • За да осигурите на кучето си достатъчно енергия, е добре да обърнете внимание на въглехидратите в избраната храна: те трябва да са лесно смилаеми.
  • На кученцата трябва да се позволи да редуват мокра и суха храна. Освен че осигурява разнообразие, редуването ще помогне да се задоволят всички нужди на организма и да се балансират нивата на вода и сол.
  • В днешно време често се препоръчват и рекламират и сурови храни, но с тях трябва да се внимава много, тъй като много бактерии и микроорганизми не умират при замразяване, а единствено при стерилизация (често над 120 градуса)

Съществува обща класификация на продуктите, предназначени за хранене на кученца. Днес продуктите се разделят на следните категории:

Холистичен

Най-добрата опция в класацията, изготвена днес. Холистично хранене означава да се цели цялостно здраве на организма, чрез балансирани натурални храни. Производителят използва само естествени съставки с най-високо качество за производството на тази група храни. Съставът на рецептите се разработва с прякото участие на специалисти по хранене, ветеринари и технолози.

В допълнение към естествените съставки производителят включва и витаминни добавки и важни микроелементи за растящия организъм на кучето. Ето защо, за разлика от конвенционалните диети, кученцата, които се хранят с холистични храни, не се нуждаят от допълнителни витаминни комплекси.

Въпреки това продукти с такива формули не могат да се купят евтино и високата цена на тези храни води до по-ниско търсене на нашия пазар.

Клас Суперпремиум

Вторият клас храни за кученца също е в по-високия ценови диапазон. Изработен е от качествени съставки. Не се добавят консерванти и подобрители на вкуса, не се допускат ароматизатори и оцветители, така че можете да сте сигурни, че кученцето ви получава изпитана и безопасна храна.

Като правило суперпремиум храната се състои от месни продукти и зърнени храни, а също така съдържа около 15 важни витамина, животински мазнини, антиоксиданти и аминокиселини и пре- и пробиотици, които имат положителен ефект върху храносмилането на кучето.

Клас Премиум

Също много добра храна за кучета, която се намира много по-лесно, дори по рафтовете на по-слабо заредените магазини за домашни любимци. Въпреки това стопаните, които избират тази група продукти, трябва да знаят, че те могат да съдържат и синтетични съставки, които обаче не представляват риск за здравето на кучето.

Икономичен клас

Такъв продукт може да се нарече клас "Хранителни магазини" или фуражи. Според повечето стопани и ветеринари тези храни са крайно нежелателни за кучетата, тъй като обикновено се основават основно на нискокачествено зърно и на нискокачествени протеинихранителни, предимно отпадъци от производството на месо и задължително съдържат соя, консерванти и други химикали. Стоките от тази категория рядко се сертифицират и обикновено се продават в неспециализирани магазини, фуражни складове, супермаркети и др.

В допълнение към обичайното разделение на храните по класове се продават и продукти за терапевтично лечение на кученца. Такива храни обикновено се предлагат от ветеринари при лечение и специални нужди.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Не можеш да промениш това, срещу което отказваш да се изправиш.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама