Какво е мястото на жените в електронните спортове


Какво е мястото на жените в електронните спортове
Снимка: iStock/Guliver

Ако има една спортна секция в света, която мечтае да посрещне повече дами, е именно все по-бързо развиващата се индустрия на електронните спортове. В случай, че дори не сте ги чували, нека обясним, това е онази секция, в която професионалните геймъри се изправят едни срещу други, използвайки заглавия, които изискват отборна игра, стратегическо мислене и бързи рефлекси. Не случайно експертите нареждат тази дисциплина по сложност до професионалните музиканти, които освен възможността да изпълняват една симфония самостоятелно, трябва да следват хармонията, докато полето за грешки е нулево.

Макар и електронните спортове все още да не се доближават до възнагражденията на реалните дисциплини, професионалистите в клуба на милионера стават все повече. Най-важното е, че в тази индустрия всички врати са отворени и всеки геймър, спокойно може да преследва професионална кариера.

Впрочем електронните спортове получиха място дори и в образователната система на САЩ, където мнозина получават възможност да се включат именно в тази надпревара. Разбира се, големите награди от турнирите не са единственото, за което повечето атлети се състезават, тук трябва да добавим наличието на спонсори, рекламодатели, а към това не трябва да забравяме, че и редица букмейкъри започнаха да предлагат възможността за правене на прогнози.

Странно или не, аудиторията на този спорт вече се измерва в милиони, а през миналата година интересът направи много сериозен скок напред. Нека се запознаем с някои от добре платените дами, но с уговорката, че спечелените награди са само една част от генерираните приходи, защото повечето използват социалната мрежа за развитие на инфлуенсърство и именно там приходите остават тайна.

Отборът "Team Secret" е може би един от най-успешните сред дамите. В него присъстват около 28 професионалистки, които участват в някои от най-популярните дисциплини като Dota 2, Counter-Strike:GO, различни бойни игри и все по-популярното заглавие Vianglory. До този момент, всички играчи могат да се похвалят с приходи от приблизително 3.9 милиона долара. Дамите идват от Турция и въпреки сериозните си успехи, признават, че геймърите от мъжки пол са значително повече, което пък прави успехите им много по-сладки.

Нека не забравяме, че изброените заглавия могат да бъдат открити в платформата на оператора бет365 и предлагат пряко предаване на всяко избрано събитие. Не трябва да забравяме, че присъства и специален Bet365 бонус нов клиент с още по-добри условия за игра, при това не само за електронни спортове. "Team Secret" може да се смята за един от много успешните дамски турнири в електронните спортове, но нека обърнем внимание и на индивидуалните атлети.

Саша Скарлет Хостин може да се смята за една от най-успешните дами в този спорт. 28-годишната канадка официално стои в рекордите на Гинес за една от най-добре платените дами в електронните спортове от 2016 г. Средно от турнир печели около 100 000 долара, а в последствие насочи вниманието си и към прословутото заглавие Dota II, което все по-често се налага сред аудиторията. След като професионалната ѝ кариера започва някъде около 2010 г., спокойно можем да изчислим и натрупаните приходи от електронни спортове, при това без да броим рекламите.

Не трябва да забравяме, че някои атлетки са активни в спорта само няколко години и след това се пенсионират особено щастливи и независими. Катерина "Мистик" Гън е една от тях, макар и да прекрати спортната си кариера през 2010 г., от различни турнири успява да спечели сумата от около 122 000 долара и дълго време се намираше на 75 позиция в САЩ. Преди това има участия в други турнир като Halo:Reach, които и носят около 100 000 долара. Имайки предвид натоварването и напрежението, можем да разберем и защо някои от професионалистките използват времето си за няколко успешни турнира и след това прекратяват кариерата си или просто я замразяват.

Експертите са категорични в успехите на електронния спорт и през следващите години. Зрителският интерес и спонсорството от различни компании показва ясно, че мнозина предпочитат тази дисциплина спрямо много други. От една страна наблюдаваме особено висок професионализъм в представянето, а от друга - развлекателният почерк. Точно по тази причина и все повече дами избират тази платформа като източник на сериозни доходи, но както можем да забележим, професионалистките все още не са достатъчно голяма опозиция на мъжете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Понякога умът има нужда от време, за да приеме онова, което сърцето вече знае.

М.Анджело

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама