Какво още не знаете за лещата?


Какво още не знаете за лещата?
Снимка: iStock

Ползите за здравето от леща включват подобрено храносмилане, здраво сърце, контрол над диабета, контрол на рака, загуба на тегло, лечение на анемия и по-добра електролитна активност. Съдържанието на калий е полезно за бременни жени, за предотвратяване на атеросклероза  и за поддържането на здрава нервна система.

Лещата са семена, които принадлежат към семейство бобови - предимно се състоят от две половини, обхванати в обвивка.

Лещата може да се консумира с или без ципата. В обвивката се съдържа най-високата стойност на диетични фибри. Някои от най-популярните видове леща включва черна леща, червена леща, леща Папуда, жълт грах, жълт леща, френска зелена леща, боб, соя и много други сортове. Лещата има високо съдържание на протеини и е богат източник на основни аминокиселини като лизин и изолевцин. Тя също са добър източник на микроелементи като витамини и минерали.

Лещата може да бъде заместител на месото, тъй като предоставя необходимите протеини за организма ни. Един много добър начин за консумация е след като е покълнала, защото лещата съдържа метионин и цистеин. Тези две аминокиселини са много важни за изграждане на мускулите и укрепването на тялото ни. Метионинът е есенциална аминокиселина, която се доставя чрез храната, а цистеинът е не-есенциална аминокиселина, която след това може да се синтезира.

Хранителната стойност на лещата

Лещата съдържа най-високо количество протеин до 35%, който е сравним с червеното месо, птичето, рибата и млечните продукти. Лещата съдържа също и въглехидрати (15-25 грама на 100 грама). Те са добър източник на диетични фибри, а също и да имат малко количество калории.

Други хранителни компоненти, които са намерени в лещата са молибден, фолиева киселина, триптофан, манган, желязо, фосфор, мед, витамин В1 и калий.Растението е и отличен източник на фитохимикали и феноли. Тези органични химически вещества са известни със своите ползи за здравето, но механизмът зад тяхната работа все още не е определен. Често, лещата и месото се сравняват за тяхната ефективност и източници на протеин.

Осигурява много ползи за здравето, сред които:

Подпомага мускулите

Нашите органи и мускули се нуждаят от постоянна доставка на протеин за възстановяване и растеж на тялото. Лещата, особено покълналата леща, съдържа всички незаменими аминокиселини, които са необходими на тялото ни за добро за изграждане на мускули и безпроблемно функциониране на организма.

Контролира диабета

Според някои проучвания за различните категории храни, е установено, че наличието на диетични фибри в семейство бобови е най-голямо. Лещата, заедно с боба и граха, принадлежат именно към семейство бобови. Диетичните фибри в храни като лещата помагат за контролиране на нивата на кръвната захар. Те забавят скоростта, с която храната се усвоява от кръвта и по този начин поддържат нивата на захарта постоянни.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Никога не прави една и съща грешка два пъти, освен ако не ти се плаща за това.

Мей Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама