Какво представлява тротинът и популярен ли е сред жените


Какво представлява тротинът и популярен ли е сред жените
Снимка: iStock/Guliver

Конните състезания са особен и благороден спорт, който през годините започна да се хвали с разнообразна почитателска аудитория. Красотата и естетиката на препускащите коне е наистина впечатляваща, а скоростите, които животното може да развие, докато прави популярния завой на хиподрума, може да се смята за особено впечатляващ. Съществуват най-различни видове състезания, можем да видим надбягвания, състезания с прескачане на препятствия и дори тротинг. Последното състезание най-вероятно не е сред най-популярните в България, но по света има достатъчно фенове и заслужава внимание поради една много важна причина - смята се за един от най-красивите спортове, където натоварването на самото животно е сведено до минимум. Какви са базовите правила на тротинга?

На първо място в това състезание се отглеждат специални породи за тротинг, които преминават малко по-различна подготовка. Тук не се изисква препускане или галопиране към финиш линията, а нещо подобно на спортното ходене. Когато спортът е създаден, организаторите забелязали, че животното е най-красиво, докато се движи всички копита в синхрон, следователно заложили и точно на това. Лявото предно копито трябва да се движи в такт с дясното задно и обратното. За разлика от конните надбягвания, където жокеят стои на гърба на коня, в тротинга е предоставена много лека двуколка, в която сяда състезателя. Впечатляващо е, че първите състезания са проведени някъде през 1500 г. пр. Хр. а през VII век пр. Хр. влизат като официален спорт в олимпийските игри. В пика си, този спорт е събирал около 200 000 зрителя. В Гърция това става спорт за богатите, а в Рим се основават състезателни клубове.

Изненадващо е, че до днес традициите са запазени, макар и аудиторията в реално време да е значително по-малка. Страни като САЩ, различни региони в Европа и все по-често трупа популярност в Австралия и Нова Зеландия. Освен това все повече почитатели на конните спортове избират тази дисциплина за правенето на прогнози, в платформата на bet365 спортни залози ще открием сериозно внимание към тротинга и всички писти по света. Често самите състезатели участват и в така наречените хендикап стартове, където опонентите не стартират от една линия, а предоставят различни разстояние между себе си и другия опонент, точно както сме свикнали да виждаме и старта в различните автомобилни спортове. Този вид състезания се радват на популярност не само сред мъжете, но и сред жените.

Можем да открием уважавани звезди като Камила Оутрдайдър. Макар и нейните състезателни дни да са минали, днес Камила се занимава с осигуряването на безопасността на състезателите и животните. Докато конните надбягвания допускат жени до пистата, но не достатъчно, в модерната история на тротинта ще открием дами, които са направили история. Такава е историята с Лиз Шаут, която може да се похвали като легенда в този спорт. Младата девойка започва кариерата си през 1933 г., след като баща ѝ я запознава с традицията в този спорт. Любовта към конете била сериозна традиция, защото семейството имало малка ковачница и редица състезателни коне са минали през нея, за да се подковат и да бъдат готови за истинското състезание. Не трябва да забравяме, че в този спорт съществува и цяла дамска лига, както и локални състезания само за дами.

Организаторите просто са разбрали, че дамите имат физика, която позволява на конете да се движат с още по-висока скорост и бързо да съкратят времето, което става очевидно и от статистиката. Редно е да отбележим, че мнозина печелят и още една специална традиция, развъждането на специални коне за този спорт. Именно те са огромната инвестиция в тротинга, поради простата причина, че не купуваме просто екипировка, а животно, което идва с особена поддръжка, тренировки, правилна храна, режим и пространство, където да почива. За мнозина, качественият състезателен кон може да струва точно колкото и скъпа спортна кола и това изобщо не ни изненадва.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама